изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:01 EEST
МРАЧНИ ПРОГНОЗИ ЗА ЧЕРВЕНИТЕ ДЯВОЛИ ОТ БСП - ГЕРБ, АТАКА И ДЕСНИЦАТА ГИ ПОМИТАТ НА ИЗБОРИТЕ    

Няколко месеца преди парламентарните избори 17% е одобрението за работата на правителството. Това сочи проучване на НЦИОМ, извършено в периода 19 - 27 февруари в 86 населени места в страната. В края на февруари с 4% нараства и неодобрението за свършеното от кабинета.



Страховете от кризата и възможните персонални последици за хората, водят до радикализация на обществените нагласи и засилват търсенето на алтернативи на сегашното управление, сочи още проучването.

За сравнение, през последните месеци от управлението на Симеон Сакскобургготски положителните оценки за работата на кабинета са възлизали на 28%, а за екипа на Иван Костов - 25%.

В същото време - въпреки критиките към отделни фигури от кабинета и дискусиите около вота на недоверие, НЦИОМ не регистрират промени в рейтинга на премиера от края на 2008 г. до момента, като одобрението за работата на Станишев е 23,4% при 25 на сто през юли 2008 година.

Това означава, че Сергей Станишев разполага освен с твърдата подкрепа на избирателите от тройната коалиция и с известен периферен резерв от симпатизанти.

Според НЦИОМ ако парламентарните избори са днес в НС влизат със сигурност 5 формации - ГЕРБ, БСП, Атака, ДПС и СДС.

Статистиците са на мнение, че има вероятност и за още по-пъстър парламент, тъй като шансове имат и ДСБ, Движение „Напред" и НДСВ.

Засега обаче НЦИОМ няма индикация за постигане на пълно парламентарно мнозинство на ГЕРБ.

Допитването установява, че 57 процента от хората биха гласували на парламентарните избори.

Според данните от проучването партията на Борисов има подкрепата на 26,8 процента срещу 17,7 за БСП.

Разглеждайки обаче твърдите ядра от гласоподаватели на двете партии, става ясно, че разликата в електоралната подкрепа за тези партии е не повече от 6-7 пункта.

Поради факта, че ГЕРБ за първи път ще участва в избори за български парламент, в настоящия момент е трудно прецизно да бъде регистриран размера на твърдото ядро избиратели на тази формация, още повече голяма част от симпатизантите на ГЕРБ посочват, че по принцип не гласуват на избори.

От друга страна през последните години БСП разполага със сравнително устойчив дял твърди гласоподаватели.

Що се отнася до коалиционните възможности вдясно, хората са объркани от липсата на ясни послания от страна на лидерите на десните партии.

НЦИОМ регистрира желание на десните избиратели през следващия мандат техните партии да участват в управлението, което намира израз в широка толерантност към евентуална коалиция с ГЕРБ.

В същото време, все повече десни симпатизанти се преориентират от предизборна коалиция между СДС и ДСБ към търсене на максимално разширен вариант на коалиране с множество малки автентични десни формации.

Двете най-предпочитани формули за участие в изборите според симпатизантите на СДС са коалиция с ГЕРБ или коалиция ДСБ.

Отбелязва се също така, че 42% от привържениците на СДС одобряват Иван Костов. За електората на ДСБ най-приемливите коалиции са или обединение със СДС или широка дясна коалиция.


таблица - НЦИОМ

Стефан Данаилов, Даниел Вълчев, Ивайло Калфин и Меглена Плугчиева продължават да бъдат най-одобряваните министри.

И при тях обаче се регистрира известно свиване на обществената подкрепа в резултат на общото недоволство от работата на управляващите политици в края на мандата им.

За последния месец с 4% намалява одобрението за работата на президента Георги Първанов, като също с толкова нараства и неодобрението.

Свива се главно периферната подкрепа за президента, като достатъчно силна остава подкрепата на избирателите на партиите от тройната коалиция.

Проучването отбелязва и чуваемост към усилията на Яне Янев и Димитър Абаджиев да поднасят на обществото конкретни примери за корупционни практики.

За последния месец одобрението към дейността на Яне Янев нараства с 11% и в момента, с рейтинг от 24%, той се нарежда сред десетте най-одобрявани български политици и общественици.

Най-силни симпатии към него изразяват привържениците на ГЕРБ и Атака. Фокусираното обществено вниманието към лидера на РЗС води и до повишаване на електоралния дял на неговата партия. НЦИОМ за първи път регистрира в национален план електорално присъствие на РЗС от 1%.

Според НЦИОМ ГЕРБ е единствената политическа формация, която в някаква степен извлича дивиденти от ситуацията в момента.

Подкрепата на Европейската народна партия се възприе от хората, като важен сигнал за международна легитимация на партията на Бойко Борисов, като основна дясна партия в България.

Участвалите в изследването демонстрират склонност да отдават на Борисов лични заслуги за тази подкрепа, поради което неговият рейтинг расте с 3% и през февруари той продължава да бъде най-одобряваният български политик.

Данните на НЦИОМ показват, че изказванията на генерала в Чикаго не се отразиха негативно върху имиджа му.

news.bg

 


Сходни връзки

МРАЧНИ ПРОГНОЗИ ЗА ЧЕРВЕНИТЕ ДЯВОЛИ ОТ БСП - ГЕРБ, АТАКА И ДЕСНИЦАТА ГИ ПОМИТАТ НА ИЗБОРИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди