изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:50 EET
Националният съвет на СДС одобри споразумението за предизборна коалиция с ДСБ    
ПолитикаСофия /КРОСС/ - Националният съвет на СДС одобри споразумението за предизборна коалиция с Демократи за силна България (ДСБ). „За” гласуваха 64 от членовете на ръководството, 41 бяха против и 2 се въздържаха.

Направихме много сериозен компромис, десните избиратели ще разберат жеста ни и ще бъде мобилизиран десния ректорат, каза лидерът на СДС Мартин Димитров след гласуването. Той категорично очаква, че България от днес тръгва към демократично управление и вече няма да има правителство на БСП и ДПС. Двете партии ДСБ и СДС ще съставят обща парламентарна група с двама съпредседатели. Как ще се редят листите за предстоящите избори е технически въпрос, който ще бъде решен. Продължават и преговорите с други десни партии за присъединяване към дясната коалиция. Компромисът, който ще направят от ДСБ е, че водач на листата за Европейски парламент от СДС, а съотношението в листите за парламентарните избори ще бъде в полза на СДС. Бившият лидер на СДС Пламен Юруков е гласувал „въздържал се”. Днешното решение на „сините” той обясни със страх от самостоятелно участие на СДС на изборите, което би оставило партията извън следващото НС.


По-рано ДСБ обявиха, че са готови да подпишат проекта за споразумение със СДС. Националното ръководство на партията е решило още да продължат преговорите и с други десни дясно – центристки партии, за да може да се оформи голям блок за предстоящите избори. По повод коментарите, че Иван Костов не трябва да влезе в листите, за да може СДС и ДСБ да влязат в коалиция, от ДСБ заявиха, че това е заявка коалиционното споразумение да не бъде сключено.


Според Екатерина Михайлова с тези си решения ДСБ е извървяло своята част от пътя за дясна коалиция за изборите. „Ние не поставихме като ръководство и парламентарна група ограничения пред нито една партия в дясното и дясно – центристкото пространство, която да участва в едно такова бъдещо коалиране на десен блок”. Петър Москов заяви, че коментарите за това, че Иван Костов не трябва да бъде в листите, за да се случи дясната коалиция всъщност са тест за политическа вменяемост. „За това кой трябва да бъде, кой не трябва да бъде, ДСБ е самостоятелна политическа сила и ДСБ има своите процедури за избор и на председател, и на народни представители. Никой не може бъде арбитър в рамките на тези процедури. Това, което беше поставено от някои от организациите на СДС по същество не визира г-н Костов, визира несключване на споразумение. Това е ясна заявка споразумение да не бъде сключено. Аз се надявам, че разумът от моя гледна точка ще надделее и отново казвам, заедно ще преминем този тест за политическа вменяемост”.  www.cross-bg.net

 


Сходни връзки

Националният съвет на СДС одобри споразумението за предизборна коалиция с ДСБ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди