изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:17 EEST
ДПС И НДСВ СТАВАТ ЕДНО ЦЯЛО, ЗА ДА ОЦЕЛЕЯТ ЦАРИСТИТЕ    
Политика
Слухът се потвърди -  ДПС и НДСВ да се явят заедно на европейските избори в либерална коалиция. Тази покана отправил Ахмед Доган към Симеон Сакскобургготски неотдавна, съобщава вестник “24 часа”, на който се позова БГНЕС.


Офертата на Доган била лансирана на неформална вечеря между него, царя и премиера. Присъствали и представители на партийните екипи, тъй като темата била за изборното законодателство. Срещата била на 24 февруари - преди дебатите по последния вот на недоверие.
Макар и на маса, партньорите влезли в тежък спор за настояването на НДСВ за избори "2 в 1". Ядосан от упоритостта на жълтите, Ахмед Доган обявил аргументите им за несъстоятелни и се троснал: “Ако тревогата ви е, че неубедително представяне на НДСВ в европейския вот ще се отрази на националното, този въпрос може да бъде решен в коалиционен формат”.
Така дал знак, че ДПС предлага обща листа с царистите за Европарламента. “Беше напълно сериозен. Царят се усмихна и вечерята продължи в по-приятна атмосфера”, каза присъствал. Според друг очевидец обаче лицето на Симеон се смразило и офертата на Доган останала без отговор. Темата повече не била обсъждана.
Според запознати двамата са се видели насаме следващия уикенд извън София. В партийните централи на НДСВ и ДПС обаче и до днес не са осведомени какво точно са си казали на 4 очи Симеон и Доган. Сондажите между НДСВ и ДПС за обща листа обаче са започнали седмица преди важната вечеря. Жълти разказаха, че в неформални разговори заместниците на Доган - Лютви Местан и Йордан Цонев, подхвърляли, че няма лошо двете либерални партии да се съберат и да пратят общи представители в Европейския парламент.
“В крайна сметка те ще са в една група там и ще защитават българския интерес”, била тезата на ДПС. Чу се дори, че специално да благослови съюза ще дойде шефът на евролибералите Греъм Уотсън.Той наистина пристига в България на 30 март по покана на младежкото ДПС и ще има разговори и в двете централи.
“Има насърчителни сигнали от европейските либерали за такова обединение, но те никога не са си позволявали намеса в нашите работи, няма да го направят и сега”, обясни човек на Сокола. Според него меракът на НДСВ за коалиция е по-голям.
“Ние проблеми с изборите нямаме, те имат”, обясни той. Но натърти, че засега се обсъжда само съюз за европейските избори, не и за националните. На нож обаче са посрещнали новината за предложението на Доган членовете на жълтото ръководство. Когато ни разказаха за въпросната вечеря и подхвърлената реплика, лицата на всички се смразиха, сподели жълт шеф. Обща листа с ДПС не е възможна, категорични бяха вчера повечето от царистите.
“Коалиция с Доган е като целувка със смъртта”, пошегува се дори един от тях. И обясни, че ако НДСВ отиде с ДПС на евровота, няма никакви шансове след това за самостоятелно влизане в националния парламент. Ако обаче еврокомисар Меглена Кунева откаже да води жълтата листа, на “Врабча” 23 не изключват възможността да приемат офертата на Доган. Те обаче ще настояват за първото място в обща листа, като за него се спрягат евроминистърът Гергана Паси и депутатката Антония Първанова.
Въобще да не си помислят за първо място, може да им дадем 2-о и 5-о, смятат обаче хората на Доган. На предишния вот те вкараха в Европарламента 4-ма депутати, като малко не им достигна за пето място.

 


Сходни връзки

ДПС И НДСВ СТАВАТ ЕДНО ЦЯЛО, ЗА ДА ОЦЕЛЕЯТ ЦАРИСТИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди