изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:14 EEST
"АНГАЖИРАМ СЕ ДА ЛОБИРАМ ЗА ПЪТЯ ДОБРИЧ - ВАРНА"    
Интервюта "АНГАЖИРАМ СЕ ДА ЛОБИРАМ ЗА ПЪТЯ ДОБРИЧ - ВАРНА". Това заяви в интервю за НДТ областният управител на Добрич д-р Ердинч Хаджиев. Разговорът ни с губернатора е продиктуван от икономическата обстановка и случващото се в Добрич

- Г-н Хаджиев, информацията от синдикатите говори за високи темпове за освобождаване на работници от структуроопределящи за региона фирми. Предвижда ли държавата конкретни кризисни мерки за Добричка област и какви са те?
- Да, предвиждат се. Първо обаче бих искал да коментирам въпроса за предстоящи уволнения в "Сердика - 90". В условията на пазарна икономика, в които живеем и икономическата криза, която е привнесена отвън, фирмите провеждат политика, върху която областният управител няма лостове да влияе. Те са автономни структури.
Областният управител провежда държавната политика на местно ниво и координира работата на органите на изпълнителната власт на територията на областта. В тази връзка важен инструмент, чрез който държавата ще се стреми да ограничи влиянието на кризата, е Националният план по заетост, който правителството прие на 15 януари. Той предвижда редица програми и мерки за подпомагане на съкратените и безработните в страната. Тук ще добавя, че средствата за политиката по заетост през 2009 г. възлизат на близо 200 млн. лв., осигурени от държавния бюджет. Като от една страна подкрепа ще получат работодателите за запазване заетостта на персонала, а от друга -ще бъде разширена подкрепата за социално осигуряване. В този контекст, в изпълнение на ПМС № 44 на МС от 19 февруари, което предвижда получаването на компенсации от работници и служители, които са на непълно работно време, аз свиквам заседание на Областна комисия по заетост на 25 март. В рамките на определените средства, комисията ще направи общо класиране на оценените за областта.
- Опитът от голямата световна криза през 20-те и 30-те години на миналия век подсказва, че възможността за решаване на проблема с безработицата са инфраструктурни обекти - основно пътно строителство. Има ли яснота дали такива проекти ще се реализират в областта, тъй като е факт плачевното състояние на част от пътищата в областта, както и крещящата нужда да се прекласира пътят Добрич - Варна, по което областна администрация започна работа?
- Тъй като областният управител е назначен от това правителство, което е в края на мандата си, ще кажа, че икономическото развитие на страната и подобряването на качеството на живот, като основни приоритети, имат реално измерение. Средногодишният темп на растеж е от 6 на сто и е най-високият от началото на демократичните промени и най-висок за ЕС в условията на криза. Заетостта през последните 3 години нараства с над 4 на сто, а безработицата бележи двоен спад. В началото на мандата са обещани 240 хил. нови работни места, а са създадени над 340 хил. Безработицата е по-ниска от средната за страните - членки на ЕС.
При встъпването си на поста заявих, че приоритетно ще работя за подобряването на пътната инфраструктура. Към момента мога да отчета, че в края на 2008 г. са усвоени 10 594 821 лв., които са използвани за изкърпването на 525 км пътища. Подобрено е технико-експлоатационното състояние на 63 км пътища. Изкърпените и изцяло преасфалтирани пътища в региона в региона в края на 2008 г. представляват 73 % от цялата републиканска пътна мрежа в областта. Що се отнася до пътя Добрич - Варна - проведох разговори в НАПИ и МРРБ, но в интерес на истината, до изборите едва ли можем да разчитаме на конкретни действия. Аз лично се ангажирам в следващите месеци, независимо на каква позиция ще бъда след този мандат, да лобирам чрез новите депутати от област Добрич да се реализира този сериозен инфраструктурен проект в нашата област. На предстоящото в края на месеца заседание на Регионалния съвет за развитие във Варна, председателствано от областния управител на Варна адмирал Контров, ще представя проекта.
- Какво конкретно като антикризисна програма би могла да предложи областна администрация на частния сектор и има ли визия по проблема областна управа конкретно?
- Като областен управител не гледам безкритично на процесите, но важното е, че се движим в правилна посока и, ако работим компетентно и отговорно, ще осигурим по-безболезнено справяне със ситуацията и устойчивост на пазара на труда. Факт е, че по официални данни към 31.12.2008 г. безработицата е била 7.32 на сто, като увеличението й към 31.01. т.г. е по-малко от 1 процент - 0.7 на сто. За град Добрич статистиката показва увеличение от 0.42 на сто към 31.01 спрямо същата дата през декември м.г. и е 4.86 %.
 


Сходни връзки

"АНГАЖИРАМ СЕ ДА ЛОБИРАМ ЗА ПЪТЯ ДОБРИЧ - ВАРНА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди