изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:00 EEST
Най-много 0,2‰ алкохол за млади шофьори обедини експерти и депутати    
Парламент

Младите водачи да могат да шофират с най-много 0,2 промила алкохол в кръвта. Това е една от промените в Закона за движение по пътищата, около която се обединиха депутати и експерти. В момента ограничението за всички шофьори е 0,5 промила.



Младите шофьори ще поучават само 2/3 контролни точки. Ако ги изгубят през първата година, ще трябва отново да преминат през обучение. Председателят на транспортната комисия в парламента Йордан Мирчев дори предложи младите шофьори да получават временна правоспособност за година или две, и ако не направят сериозни нарушения на правилника за движение по пътищата, да получават постоянна книжка.

 

Останалите участници в инициираната около него дискусия обаче не одобриха идеята. Според тях – основната работа с младите шофьори трябва да е, когато са във възрастта между 17 и 18 години.

 

Йонко Иванов от Съюза за автомотоподготовка например поиска тези младежи да могат да управляват автомобил с придружител, за да придобият нужния опит. „След навършването на пълнолетие обаче те носят наказателна отговорност, затова не може да бъде ангажиран и друг човек”, допълни Иванов.

 

Експертите обаче се обединиха около идеята младите шофьори да поставят стикери на предното и задното стъкло на колата си. Целта е другите водачи на пътя да знаят, че шофира неопитен човек и да бъдат по-внимателни.

 

Друга промяна, която вероятно ще залегне в закона, е засилването на отговорността на водача за това всички пътници да имат предпазни колани.

 dariknews.bg

 


Сходни връзки

Най-много 0,2‰ алкохол за млади шофьори обедини експерти и депутати | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди