изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 20:14 EEST
12 МАРТ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ГЛАУКОМАТА: ДЦК I ПРЕДЛАГА БЕЗПЛАТНИ ОЧНИ ПРЕГЛЕДИ    
ЗдравеБезплатни прегледи на очите ще извършват днес специалистите в Диагностично-консултативен център I в Добрич, съобщи за НДТ управителят на лечебното заведение д-р Велина Комарева.

Поводът е днешният Световен ден за борба с глаукомата - 12 март. Д-р Комарева обясни, че денят е обявен като такъв през миналата година. Безплатни очни прегледи ще има във ДКЦ I за втора поред година, идеята е те да станат традиционни. Прегледите ще се извършват в очните кабинети на лечебното заведение от 8 до 16 часа. Ако лекарите установят намаляване на зрителната острота на таблицата в съчетание с повишено вътреочно налягане ще насочват пациентите към личния лекар за направления, за да им бъдат направени по-обстойни изследвания.
Глаукомата е коварно очно заболяване, при което високото очно налягане, увреждайки зрителния нерв, води до необратима слепота, обясни д-р Комарева. Статистиката показва, че в момента в света живеят 45 милиона слепи и 180 милиона с намалено зрение. Без ефективни превантивни мерки броят на слепите ще достигне 80 милиона до 2020 година. Хората с глаукома в световен мащаб са 70 милиона. Заболяването се нарежда на второ място - в 10 процента от случаите, като причина за слепота и намалено зрение. В България глаукомата е приета като водеща причина за необратимата слепота. Честотата й е от 2 до 5 процента. Средно годишно у нас се хоспитализират между 3000 и 3600 пациенти със заболяването, като от тях 1500 се оперират.
Ранното откриване на глаукомата е от значение, защото терапията е много по-ефективна в ранен етап, още преди да са се появили нарушения или заболяването да е прогресирало. Терапевтичният подход е стъпаловиден - медикаментозна терапия, лазерна терапия, оперативно лечение. НДТ
 


Сходни връзки

12 МАРТ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ГЛАУКОМАТА: ДЦК I ПРЕДЛАГА БЕЗПЛАТНИ ОЧНИ ПРЕГЛЕДИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди