изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:46 EET
ЮРИ ЧАРИЙСКИ ПРЕДСТАВЯ ВЕЛИЧИЕТО НА СЕВЕРНИЯ БРЯГ    
КултураФотографиите му излъчват неповторимата енергия на равнината, бущуващото море и скалите на добруджанското крайбрежие

Фотографът Юри Чарийски, който от 31 години живее във Виена, гостува в родния си град Добрич с изложба и представяне на албума "България - Северен бряг". Фотографиите му, които са подредени в едната от залите на Художествената галерия, представят уникални гледки от северното ни крайбрежие - Калиакра, Яйлата, Камен бряг, Тюленово и т.н. Изложбата ще открие тази вечер от 17 ч. актьорът Ицко Финци, с участието на фолклорна група "Каменбряжките баби". Експозицията вече е гостувала във Виена и Националната галерия в София, а след Добрич ще отпътува за Париж.
Албумът "България-Северен бряг", чието официално представяне ще се състои тази вечер, е издаден и със съдействието на община Каварна. Фотосите са снимани в продължение на три години и са около 200 на брой. Идеята за тази книга се родила след като се оказало, че никъде по книжарниците в Западна Европа няма нищо за България, разказа Юри Чарийски. Проектът и реализацията са изцяло негови. Албумът вече се радва на огромен успех в Австрия, представян е във Виена и още няколко града. Наблегнал съм на дивата природа, на тази невероятна красота, сподели фотографът и добави, че само на три от снимките присъстват хора. Книгата е на четири езика - български, английски, немски и френски.
Съвсем наскоро Юри Чарийски е създал сдружение "Еко норд", чиято цел е запазване на флората и фауната по тези уникални места, съобщи още той. Една от идеите на организацията е да бъде докарана двойка от вида тюлен монах, която да бъде заселена в района на Калиакра. НДТ припомня, че последният тюлен-монах, дълъг около 4.5 метра, е бил убит през 1966 г.
Тези места - Камен бряг, Яйлата, Калиакра и т.н., действат по особен начин, сподели фотографът. Преди няколко години, когато морето край Каварна замръзна, той веднага пристигнал от Виена, за да снима това уникално явление.
 


Сходни връзки

ЮРИ ЧАРИЙСКИ ПРЕДСТАВЯ ВЕЛИЧИЕТО НА СЕВЕРНИЯ БРЯГ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди