изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:57 EEST
200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА НИКОЛАЙ ГОГОЛ    
КултураРегионална библиотека "Дора Габе" посвети изложба на големия писател, драматург, критик, историк и публицист Николай Василиевич Гогол по повод 200 години от неговото рождение. Посетителите ще могат да видят луксозни и ценни, богато илюстрирани руски издания на "Ревизор" /1952/, "Мъртви души" /1947/, "Съчинения"/1952/, Гогол в портрети, илюстрации, документи.

Експозицията включва и литература за неговия живот и творчество - статии, анализи, спомени, етюди, критически текстове, както на български, така и на руски език.
Гогол е роден на 1 април 1809 г. в градчето Сорочинци, до Полтава, на територията на Украйна, влизаща по онова време в състава на Руската империя, а умира през 1852 г. в Москва, в Русия. Неговите произведения са преведени на много езици. ЮНЕСКО обяви 2009-та за Година на Гогол. В европейските страни ще се проведат фестивали на негово име. Гогол се счита за един от най-противоречвитие и най-интересните изследователи на човешката душа сред световно известните писатели.
 


Сходни връзки

200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА НИКОЛАЙ ГОГОЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди