изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 14:45 EEST
ЕК поряза инициативата на Станишев за евродесант    
Европейски съюз
Говорителят на Европейската комисия Марк Грей поряза вчера идеята на премиера Сергей Станишев за евродесант у нас, така че представителите на ЕС на място да се запознаят с успехите ни. “ЕК смята, че напредъкът на България трябва да се осъществява в рамките на съществуващите партньорски механизми, а не чрез създаване на паралелни процеси и структури“, обяви Марк Грей пред БНР.


Коментарът му се появи ден след изказване на външния министър Ивайло Калфин, че механизмът за наблюдение над страната ни трябва да отпадне. Според него е добре тук да дойдат експертите на ЕС, защото често имало разминаване в мнението на тези, които пишат доклада в Брюксел, и онези, посетили България.
Очаква се следващата седмица премиерът Станишев да представи проекта си за нов механизъм за сътрудничество пред посланиците на страните от ЕС в София. Правителството настоява той да влезе в действие до края на месеца. На срещата Станишев ще пита дипломатите как да се излъчват експертите, от които страната ни има нужда. Една от идеите е да се канят добри специалисти по конкретен проблем, като примерно намаляване на лицензионните режими, проблема с корупцията и т.н. Другата е да се вкарат еврочиновници във всяко министерство, което управлява оперативна програма. Обсъжда се дори вариант да им се дадат права да оценяват важни решения на съответния министър, правителството или действия на съдебната система.
Говорителят на ЕК Марк Грей обясни вчера, че комисията ще продължи да помага на България с експертно съдействие, но не иска да й се прехвърля отговорността за несвършеното. За реформите у вас отговарят българските власти, бе категоричен Грей. Идеята за вкарване на евроексперти във всяко ведомство е на португалската съветничка на премиера Мария Маркеш-Пинто, която той назначи в началото на януари. Тя получи поста тъкмо с цел да се подобри и засили непосредствената оперативна комуникация между кабинета на премиера, министерствата и европейските институции. Мария Маркеш-Пинто е родена в Лисабон, юрист е и през последните месеци координираше работата на Консултативния съвет за България, ръководен от бившия френски премиер Доминик дьо Вилпен.

Обвинение
Служител от Министерството на икономиката е поискал и взел подкуп от бизнесмен, за да уреди проект по европрограма. Това съобщи във Варна шефът на ведомството Петър Димитров, който заедно с вицепремиера Меглена Плугчиева се срещна с кметове от региона. Димитров обаче не даде подробности за сигнала, само каза, че го проучва.
 


Сходни връзки

ЕК поряза инициативата на Станишев за евродесант | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди