изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:22 EEST
Полицейско хоро се изви в парк ”Заимов”    
Общество
С фолклорна музика и хора започна четвъртия протест на полицаите срещу ниските заплати и лошите условия на труд в МВР. Над 5000 полицаи от цялата страна се очаква да дойдат на протеста, който започна в 11:00 часа в парка „Заимов” в София. Близо 2000 души са вече в парка, предаде Дарик.


Протестът е замислен като концерт, тъй като по закон полицаите нямат право да протестират. Народна музика оглася площа на парк “Заимов”. Хоро играят полицаите в знак на протест, предаде БНР. На протеста са поканени да пеят народната изпълнителка Янка Рупкина и група „Епизод”.
След концерта протестиращите полицаи ще поднесат цвета на паметника на Васил Левски и след това ще се отправят към Народното събрание.
Това е четвъртият пореден протест на служителите на МВР. Досега те пушиха, пиха вода и мълчаха в знак на несъгласие с политиката на управляващите спрямо служителите на вътрешното министерство.
Този път протестът е пред посолството на Чешката република, тъй като страната е ротационен председател на Европейския съюз. Очаква се посланика на Чехия да приеме исканията на полицаите.
Четвъртият протест става факт, след като от новосформирания полицейски синдикат не успяха да се разберат с ръководството на МВР по основното искане за увеличение на заплатите с 50% считано от първи януари. Служителите на МВР настояват още и за по-добро материално осигуряване, за по-добри условия на работа в полицейските управления. Сред исканията на полицаите са да се криминализира посегателството върху служител на МВР при изпълнение на служебния дълг.
До момента имаше няколко срещи на полицаите с ръководството на МВР, но на тях не беше постигнато разбирателство по основното искане за увеличения на заплатите. Вътрешният министър Михаил Миков пък повиши полицейските заплати с 5%, което не удовлетвори протестиращите служители. От новосформирания полицейски синдикат се обявиха и срещу съкращенията в системата на МВР.
"Проблемите на МВР са проблеми на цялата държава, проблеми на бюджетните възможности на държавата и на кадровото развитие. Така, че проблемите никога не са само на министерството", каза пред БНР вътрешният министър Михаил Миков. "Имаше много разговори, всички искания на протестиращите бяха обсъдени и част от тях са изпълнени, темата за военната подсъдност мина през парламента. От другата седмица започваме доставянето в цялата страна на технически лаборатории за полицаите", каза още Миков. Той посочи, че 40 млн. лева са отпуснати от преизпълнението на бюджета от миналата година. "Има възможности за съкращения и те ще бъдат реализирани много разумно - ще видим кои дейности се припокриват и т.н., допълни вътрешният министър. Съкратени може би ще бъдат хора, които имат навършени години за пенсиониране. Протестите не са съпротива, важно е служителите да си изпълняват задълженията и това, което службата им е казала да изпълняват. Абсурд е да уволнявам хора, които протестират, те си имат права", каза още Михаил Миков, цитиран от БГНЕС.
Днешният протест ще продължи с шествие до 13.00 ч. под наслов "Да спрем произвола в МВР", съобщиха от Столичната община, предаде БТА. Шествието ще е с маршрут: посолство на Чехия - пл. "В. Левски" - Софийски университет - Народно събрание - бул. "Цар Освободител" - пл. "Независимост". В съгласувателното писмо на Столичната община, подписано от зам.-кмета Юлия Ненкова, се посочва, че СД на МВР трябва да осигури временно спиране на движението при преминаването на протестиращите по маршрута. dir.bg

Протестите ни тепърва започват

Полицаите отново протестират

ДОБРИЧКИ ПОЛИЦАИ - НА ПРОТЕСТА В СОФИЯ

ДОБРИЧКИ ПОЛИЦАИ ПОДКРЕПИХА КОЛЕГИТЕ СИ

И ДОБРИЧКИ ПОЛИЦАИ СЕ ВКЛЮЧИХА В ГОЛЯМОТО ПУШЕНЕ

Близо 1100 души от системата на МВР ще бъдат съкратени

Нямам доверие на министър Михаил Миков, пише в декларация, разпространена сред полицаите

 


Сходни връзки

Полицейско хоро се изви в парк ”Заимов” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди