изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:16 EEST
КОРЕКТНИТЕ ОСИГУРИТЕЛИ И ЛЕКАРИ УЛЕСНИХА ИЗПЛАЩАНЕТО НА БОЛНИЧНИТЕ    
Интервюта Пред НДТ - директорът на Районното управление "Социално осигуряване" в Добрич Пламен Петров, който разясни промените, влезли в сила от тази година, по отношение на обезщетенията за майчинство и безработица и пенсиите

 

 

- Г-н Петров, бихте ли обяснил какви са промените, свързани с паричните обезщетения за майчинство от 1 януари 2009 г. Какво е различното по отношение правото на отпускане и размера на сумите?

 

- От тази година е определен нов размер на паричното обезщетение за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст и той е 240 лева. Освен това, бе удължен срокът на отпуска и на паричното обезщетение за бременност и раждане на майките от 315 на 410 дни.

Важно е да се знае, че осигурените лица имат право на парични обезщетения за бременност и раждане, ако имат 12 месеца осигурителен стаж, като осигурени за фонд "Общо заболяване и майчинство". Тези 12 месеца могат да са придобити когато и да е, но преди възникване на правото. Това изискване се отнася само за лицата, при които отпускът за бременност и раждане е започнал след 31 декември 2008 г.

Освен това, от 1 януари т.г. бе променена базата за изчисляване на обезщетението. Дневното парично обезщетение се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени дължимите вноски за периода от 12 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. При заварените случаи отпускът се изчислява и изплаща по стария ред. Майките, за които срокът за обезщетението не е изтекъл до 1 януари 2009 г., имат право на остатъка до 410 дни. Тези, за които срокът е изтекъл до 1 януари, но от започването му не са минали 410 дни, имат право на обезщетението за разликата до края на този период. В тези два случая е необходимо подаването на заявление.

 

- Как стои въпросът с бащите?

 

- На бащите също е дадено право при раждане на дете да ползват два вида отпуск с обезщетение от Държавното обществено осигуряване. Единият отпуск е за 15 календарни дни от датата на изписване на детето от лечебното заведение. Другият отпуск е след като детето навърши 6 месеца, като тогава бащата има възможност да замести майката в неговото отглеждане.

 

- Какво е различното от тази година в Кодекса за социалното осигуряване по отношение паричните обезщетения при безработица?

 

- Вече отпадна изискването безработните да имат регистрация в съответното териториално поделение на Агенцията по заетостта по постоянен адрес. Целта на тази промяна е те да могат да изберат дали да получават обезщетението си по постоянен или настоящ адрес.

От 1 януари т.г. определянето на правото и изчисляването на размера на ПОБ се извършва въз основа на данните, подавани от осигурителите и самоосигуряващите се лица в НАП и данните, декларирани в подадените от лицето документи. Изменен е обаче начинът за изчисляване на обезщетението. Дневното ПОБ се определя в размер на 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните девет календарни месеца. От 1 януари т.г. ПОБ се изплаща на база работните дни в месеца. Определен е дневен минимален размер на обезщетението за безработица - 6 лева, и максимален - 12 лв.

Съгласно промените лицата, чиито правоотношения са прекратени за периода 1 януари-31 декември 2009 г., имащи право на обезщетение, през първата половина на периода получават 130 на сто от определения размер, а през втората - 70 процента. Ако правоотношенията са прекратени преди 1 януари т.г., определянето на сумата и плащането се извършват по стария ред.

Новото е също, че от 1 януари обезщетенията се плащат по декларирана от лицата банкова сметка.

 

- А как стои въпросът що се отнася до пенсиите?

 

- За 2009 г. бе определен минимален размер на пенсията за осигурителен стаж в размер на 124.84 лв. за периода от 1 януари до 30 юни. За следващите шест месеца сумата се определя като този размер се увеличи с процент, равен на процента, определен по чл. 100 от КСО /сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени през предходната календарна година/, намален с 10 пункта. С постановление на Министерския съвет от 15.01 бе определен нов размер на социалната пенсия за старост - 92.53 лв., считано от 1 януари.

Има и друга промяна, според която отпуснатите с начална дата до 31 март т.г. пенсии се преизчисляват с процент 1.1 на сто за всяка година осигурителен стаж, без да се променя доходът, от който е изчислена пенсията. При определяне размера на пенсиите, отпуснати след 31 март, вкл., всяка година стаж се умножава по 1.1.

За 2009 г. максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях се определя, считано от 1 април, в размер на 700 лева.

 

- Преди две години, когато влезе в сила новата система за изплащане на болниците, имаше доста неразбории - забавени плащания, многократно връщани документи изнервени пациенти и т.н. Поизгладени ли са вече нещата към момента?

 

- Тогава проблемите бяха свързани основно с некоректни осигурители, които не подаваха навреме данните в персоналния регистър в НАП. А болничните се изчисляват и изплащат именно на база на тези данни. Друг проблем бяха честите пропуски при издаването на болнични листи, налагаше се връщането им и корекции, което пък водеше да забавяне на плащанията. Радвам се, че сега определено има положителна тенденция. Самите осигурители станаха доста по-коректни, а и лекарите допускат значително по-малко грешки.

 

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

Снимка Любен ЖЕЛЯЗКОВ

 


Сходни връзки

КОРЕКТНИТЕ ОСИГУРИТЕЛИ И ЛЕКАРИ УЛЕСНИХА ИЗПЛАЩАНЕТО НА БОЛНИЧНИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди