изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:29 EET
Банки почват да конфискуват имущество заради САПАРД    
Новини Търпението на банките, кредитирали проекти по САПАРД, започна да се изчерпва. Финансовите институции започнаха да завеждат дела за конфискуване на имущество на фермери, алармираха от Асоциацията на земеделските производители в България.


"Имаме такива сигнали. Земеделците не могат да върнат тези кредити, защото фонд "Земеделие" бави субсидиите им вече близо половин година. Трезорите бяха коректни и разсрочиха заемите, но естествено това не може да продължава до безкрайност", казва пред вестник "Сега" председателят на асоциацията Ивайло Тодоров. "Вероятно потърпевшите фермери ще заведат дела срещу фонд "Земеделие", защото те изпълниха проектите си в срок, но ведомството вече 6 месеца просрочва плащането на субсидиите", предупреди Тодоров. Той не пожела да даде подробности за имената на банките и на земеделците. От фонд "Земеделие" твърдят, че до момента нито един фермер не е завел дело срещу тях.
"По принцип, ако не се спазват клаузите в договорите, се пристъпва към принудително събиране на вземанията. Но никоя банка няма интерес да се влоши качеството на портфейла й и затова се водят разговори с всеки земеделски производител с цел да се договори разсрочване, преструктуриране на заема и т. н.", обясни председателят на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова. Тя уточни, че в ДСК няма увеличение на броя на земеделските производители, които изпитват затруднения с кредитите си заради неуредици със САПАРД. "Ние никога няма да тръгнем към ликвидиране на бизнеса на земеделските производители. Дори да се появят затруднения, се пристъпва към разсрочване на кредита с 4-5 години", съобщи банкер от ОББ пред "Сега". Той все пак уточни, че е възможно да има изключения, например отделни земеделци, които освен кредити по САПАРД имат и други заеми и целият им бизнес е тръгнал към ликвидация.
Банките начисляват и неустойки върху просрочени кредити. В края на миналата седмица земеделци от Пловдивско се оплакаха, че се е наложило да връщат взета на лизинг техника, защото са разчитали на субсидията от фонда, за да плащат вноските. Според тях чиновниците в земеделския фонд масово не спазват сроковете за приемане на проектите. Например по Програмата за развитие на селските райони нито един бизнес план не е утвърден в законовия 3-месечен срок. За да облекчат работата си, чиновниците са удължили сроковете за приемане на проектите с още няколко месеца. Над месец САПАРД е тотално блокирана. "Вече 45 дни от фонд "Земеделие" умуват и не въвеждат практика, която да не допуска свързани фирми да получават субсидии. Това е изрично изискване на ЕК", коментира пред "Сега" националният ръководител по еврофондовете Димитър Ивановски. През февруари той получи писмо от Брюксел, в което се казваше, че няма да се размразят спрените 100 млн. евро, докато фондът не въведе механизъм за контрол над свързаните фирми. "Аз тогава уведомих фонд "Земеделие", че няма да превеждам плащания по мерките на САПАРД с изключение на общинските проекти", каза Ивановски.
От фонд "Земеделие" за пореден път обещаха вчера, че до дни ще предложат на националния ръководител процедура, която да не допуска свързани лица да получават субсидии, и тя щяла да бъде въведена в правилника на ведомството. Преди седмица вицепремиерът Меглена Плугчиева алармира, че закъснява приемането на постановление от кабинета, с което бюджетът трябва да отпусне 150 млн. лв. за изплащане на проекти по САПАРД. То трябваше да бъде внесено от земеделския министър Валери Цветанов, който отсъства от две поредни заседания на кабинета заради пътувания в чужбина. /БГНЕС
 


Сходни връзки

Банки почват да конфискуват имущество заради САПАРД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди