изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:58 EEST
ХДС иска пауза в разширяването на ЕС    
Европейски съюз
Брюксел, Белгия /КРОСС/ - Християндемократическият съюз (ХДС) на германския канцлер Ангела Меркел настоява за прекъсване в процеса на разширяване на Европейския съюз след приемането на Хърватия, предаде Франс прес.
Консервативната партия потвърди и несъгласието си Турция да влезе в ЕС, предпочитайки "привилегировано партньорство" с Анкара, която от десетилетия изразява желание да стане част от съюза.


Разширяването на ЕС от 15 на 27 членове само за няколко години струваше огромни усилия, се казва в програмата за изборите за Европейски парламент на 7 юни, одобрена снощи в Берлин от ръководството на партията, в присъствието на Меркел.
ХДС се застъпва за фаза на консолидация, през която предимство ще има укрепването на идентичността на европейските институции пред приемането на нови страни членки. Изключение от това правило може да бъде единствено Хърватия, се казва в програмата. Имаме нужда от пауза в разширяването, обясни Меркел в интервю за телевизията на ХДС, качено на уебсайта на партията. Ще трябва да се научим, в рамките на Лисабонския договор, да съжителстваме в 28-членен състав след присъединяването на Хърватия. Има перспективи и за присъединяване на страните от Западните Балкани - знаем, че стабилността в Сърбия, Косово, Черна гора и други страни в района може да бъде гарантирана само ако за тях има перспектива (да бъдат приети в ЕС), но това ще отнеме години, отбеляза в интервюто Меркел. ХДС винаги е била по-склонна на привилегировано партньорство с Турция, но в програмата на коалицията, създадена през 2005 г. с ГСДП, по настояване на партньорите, християндемократите се съгласиха да продължат преговорите за присъединяване с Анкара, отбелязва АФП.
 


Сходни връзки

ХДС иска пауза в разширяването на ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди