изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:35 EET
Констанца Попова: Йорданка Благоева ни прибираше по 30% от всяка премия    
Спорт БЛИЦ ви предлага шокиращата изповед на световната и европейска шампионка по аеробика

Световната и европейска шампионка по аеробика Констанца Попова се върна за кратко от Америка. Тя разкри пред БЛИЦ как настоящият шеф на този спорт – легендарната атлетка Йорданка Благоева, им прибирала по тридесет на сто от всяка премия. Това я тласка да остане скандално в САЩ със своя мъж и партньор Калоян. Данчето ги изкарва предатели и им спира състезателните права.  После срещу извинения и финикийски знаци ги опрощава. За отказа най-добрият ни дует прекратява кариерата си.
Предлагаме ви шокиращия разказ на Констанца: 

 “Казвам се Констанца Попова и съм световна и европейска шампионка по аеробика. 12 години тренирах художествена гимнастика в Славия. Започнах на пет годинки при Златка Пърлева. Станах втора с ансамбъла при жените. После дойде бумът на аеробиката. Две от световните шампионки по художествена гимнастика си направиха клуб по аеробика и дойдоха да избират деца от "Славия". Ние бяхме 30 момичета. От всички пресяха мен и още две. Една година практикувах и двата спорта.  После се ориентирах към аеробиката. Тя се оказа по-уморителна от художествената гимнастика. Но почувствах, че е моята дисциплина. Пробих веднага. На следващата година ме взеха в националния отбор. Започнах да обикалям света. Навсякъде ни посрещаха с микрофони и камери. Йорданка Благоева ме хареса. Тя ме извика да играя тройка с още две момичета от клуба й. Често идваше у нас, докато ме навие да премина при нея. Бях девет пъти републиканска, три пъти европейска и световна шампионка. Получих първия спортен "Икар" у нас. Спечелих и световната купа. Големите си успехи постигнах на двойки с Калоян Георгиев. Той ми беше гадже и съпруг. Станахме първите български световни шампиони в този спорт през 1997 г. Две години не загубихме състезание. Австралийските вестници писаха за нас:  "Две божествени тела изкопаха световното злато за България." Калоян дойде от спортната гимнастика. Тренираше с Йордан Йовчев и Красимир Дунев. Беше от тяхното поколение. След това се отказа и мина към аеробиката. Йорданка ни събра в двойка. Допаднахме си. Всички казваха, че си пасваме по качества и сила. Двамата ни канеха в цял свят. По света аеробиката е професионален спорт. Шампионите й са звезди. Навсякъде, без САЩ, са по-добре платени от знаменитостите в спортната гимнастика.
Конфликтите започнаха за пари. Въпросът беше, че ни удържаха големи суми от наградните фондове. От всяка наша премия федерацията ни взимаше по 30 процента. Ставаше дума за хиляди долари. Като казвам федерацията, имам предвид шефката Йорданка Благоева. Съществува някакъв управителен съвет, но там тя е главното лице и всичко се решава от нея.  Прибираше ни по 30 на сто от всеки хонорар. Мотивираше се, че парите отиват за нейния клуб, в който бяхме картотекирани. Отделно ни удържаше по десет процента за треньора. Моят партньор се разбунтува. Аз тогава бях малка. Учех в НСА, живеех при мама и при тате и си траех. Но Калоян беше по-голям.
 Той не е от София и имаше повече разходи. Обаче ни отговориха в стил: "Това е положението, Минке." Накрая Калоян каза за Йорданка Благоева: "Стига сме хранили нейния клуб".
Останахме в Америка, без да я предупредим. Една година преди това нашият треньор по аеробика също не се върна след състезание. Но не той ни накара да го последваме. Бившият треньор на Калоян по спортна гимнастика му предложи работа при него като помощник-треньор в САЩ. Аз бях малка, предстоеше ми дълга кариера и не бих се решила сама. Направих го заради партньора си. Имаше световно по аеробика в Лос Анжелос. С Калоян решихме да емигрираме още в България. Не предупредихме Йорданка. Целият отбор знаеше, че оставаме в Америка. Само тя - не. Съотборниците ни бяха по-малки, а ние - звезди. Затова не посмяха да й кажат. На световното се класирахме втори. Стана голям скандал заради емигрирането ни. Йорданка ни изкара предатели.  Прие го много лошо, защото от нас изкарваше пари. Ние й бяхме най-добрите. Даже не даде на съотборниците да ни помогнат с багажа на летището. Не им разреши да ни изпратят. Върна се тука и разлая кучетата, че сме избягали. Издейства ни двегодишна забрана да се състезаваме.
Но янките заявиха: "Тук е Америка! Българската федерация не ни интересува!”
Бившият треньор на Калоян го предложи на шефа си, който беше важна фигура в Американската федерация по гимнастика. Оттам го одобриха да остане. Американците придвижиха всичко за 4-5 дена. Дадоха ни зелена карта за големи спортни постижения. Набързо ни направиха документите и аз започнах да тренирам деца по художествена гимнастика в Сан Франциско.
За САЩ нямахме право да се състезаваме. Като бивши световни шампиони японците ни поканиха на нещо като галавечер на аеробиката заедно с всички звезди на този спорт.
Благоева ни поиска извинения и неустойки. Щом й платихме и се извинихме, тя анулира забраната да се състезаваме. Ние спечелихме. Йорданка пак си поиска 30 % от нашия награден фонд. Ставаше дума за 3000 долара. А ние се готвехме в Америка, на самоиздръжка, а не в нейния клуб! Този път не й дадохме нищо и кариерата ни приключи.
По-късно родих дъщеря си Никол, а след две години се разведохме с Калоян.
На хоризонта се появи вторият ми съпруг. Той е бразилец, бивш гимнастик. Участва на олимпиадата в Сидни. Казва се Ибсен. Майка му го кръстила на името на популярния норвежки писател Хенрик Ибсен, макар че в кръвта му няма нищо скандинавско.
Сключихме брак преди три години. Синът ми Кристофър е от него. Ибсен е много добър. Прах не дава да падне върху дъщеря ми Никол. Децата ми са американски поданици. Със съпруга ми още сме със зелени карти, но скоро ще получим паспорти. Научих, че вече сме одобрени. Купихме си зала във Вашингтон. Ибсен е менажер в най-голямата фитнес-верига в САЩ. Предложи ми да се преместя при него във Вашингтон.
Там теглихме кредит и си купихме голяма зала за художествена, спортна гимнастика и аеробика. Уредите също са наши. 
При нас тренират към 250 деца. Най-ниската месечна такса е 70 долара. За състезателите ни тя достига до 400. Родителите не търсят възвращаемост. За Америка това не е чак толкова голяма сума. В САЩ има много български гимнастици. Във Вашингтон почти няма българи. Олимпийският шампион Стоян Делчев притежава зала в Рино и е много добре. Красимир Дунев беше в Сан Франциско. Той е приятел на бившия ми мъж, но се върна.
С Йордан Йовчев не поддържахме връзка, защото живееше на другия край на Америка. Три-четири националки по аеробика са в САЩ.
Чух, че Йорданка Благоева ми се отсърдила и искала да се върна в България. Аз може да й се обадя тези дни, но не съм тука за постоянно. Дойдох заради дъщеря си. Никол спечели много състезания по художествена гимнастика в Америка. Доведох я да потренира в "Славия" за шампионата на САЩ. Нашата школа по художествена гимнастика е много по-добра от тяхната. След два месеца се връщаме във Вашингтон.
Юри СТЕФАНОВ
 


Сходни връзки

Констанца Попова: Йорданка Благоева ни прибираше по 30% от всяка премия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди