изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:24 EEST
”Госпожо” и ”госпожице” били обидни    
Европейски съюзРъководството на Европейския парламент предложи на членовете си да се откажат от използването на "госпожо" и "госпожице", за да не оскърбяват достойнството на жените, съобщи РБК, цитирана от БГНЕС.

"Мис", мисиз", "мадам", "модмоазел", "сеньора" и "сеньорита" са оскърбителни изрази според новопубликувания памфлет, наречен "полово-неутрален език" (Gender-Neutral Language).
Членовете на парламента трябва да наричат колежките си и жените въобще само по имена, избягвайки думи, които могат да покажат семейния им статус. Сред другите мерки са и замените на думи, съдържащи коренът "man" ("мъж") с "неутрални аналози".
Така например спортистите от спортсмени трябва да станат просто атлети, политиците-политически деятели. Професии като стюардеса, полицай, пожарникар, продавач и други подобни също не се препоръчват. Не е изказано недоволство само от думата "акушерка" и "сервитьорка", тъй като съществува и мъжкият вариант "сервитьор".
Повечето парламентаристи сметнаха брошурата за демонстрация на "политически коректна лудост", а Филип Бребърн от консервативната партия го определи като "разхищение на парите на данъкоплатците" и обеща да не използва нито едно от предложенията.
 


Сходни връзки

”Госпожо” и ”госпожице” били обидни | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди