изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:01 EEST
РЗОК ФИНАЛИЗИРА СКЛЮЧВАНЕТО НА ДОГОВОРИ ЗА 2009 ГОДИНА    
ЗдравеПриключи кампанията за сключване на нови договори с изпълнителите на медицинска и дентална помощ за 2009 година, съобщиха от пресцентъра на РЗОК в Добрич.

Сключените са 113 договора с изпълнители на първична извънболнична медицинска помощ, 58 - с изпълнители на специализирана извънболнична медицинска помощ, 108 - с изпълнители на дентална помощ, 2 - с Диагностично-консултативни центрове, 7 - със медицински центрове, 1 - и със специализирана медико-диагностична лаборатория и 8 - с лечебни заведения за болнична помощ.
Тази година за пръв път се въвежда анкетна карта с резултатите от профилактичните прегледи, извършвани на здравноосигурените лица от ОПЛ, съобщиха отще от здравната каса. Профилактиката включва клиничен преглед с изследвания и измервания, както и назначаване на лабораторни изследвания – общ холестерол, триглицериди и кръвна захар, мануално изследване на гърдите при жените, урина с тест-лента, измерване на кръвно налягане и ЕКГ. Тези изследвания се допълват от анкетна карта, като събраната информация или установяване на заболяване при всеки профилактичен преглед дава възможност на ОПЛ да определи риска от развитие на  дадено заболяване.
Спрямо резултатите от анкетната карта личният лекар преценява дали и какво е необходимо да се направи. Той може да формира рискови групи от населението за заболявания, например сърдечно-съдови, захарен диабет и др. Това са практически здрави хора, но с риск от развитие на заболяване. При вече установено заболяване, ако то подлежи на диспансеризация,  пациентът бива информиран за това и при негово съгласие се взима под наблюдение. Ако ОПЛ има съмнения за дадено заболяване, той назначава необходимите изследвания и/ или консултация за уточняване на диагнозата и определяне на лечение.
Хронично болните пациенти вече ще имат право на 4 прегледа по диспансерното наблюдение, но не за всяко заболяване по отделно. Интервалът между четирите прегледа се определя от ОПЛ. Отказът от диспансеризация при ОПЛ се отразява в амбулаторния лист, като пациентът се подписва. На пациент, който декларира, че се отказва да бъде диспансеризиран, не се изписват лекарства по линия на НЗОК за съответното диспансерно заболяване.

От тази година общопрактикуващите лекари имат право по тяхна преценка да назначат мамография на млечни жлези, изследване на хормоните на щитовидната жлеза – fT4 и TSH, туморни маркери PSA/изменения във функцията на простатата/, както и изследване на урината за наличие на белтък. НДТ

 


Сходни връзки

РЗОК ФИНАЛИЗИРА СКЛЮЧВАНЕТО НА ДОГОВОРИ ЗА 2009 ГОДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди