изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:03 EEST
Заменките “кон за кокошка” правят Станишев и Доган    
Политика
Без съгласието на премиера Сергей Станишев и лидера на ДПС Ахмед Доган не могат да се правят заменки. Това заяви депутатът от ДСБ Евдокия Манева по бТВ тази сутрин. Според нея министърът на земеделието и председателят на Държавната агенция по горите са само маши.


Тя смята, че неизгодните за държавата заменки са станали между приемането и влизането в сила на промените в Закона за горите в периода 27 януари - 19 февруари. С измененията депутатите спряха замените на държавни гори с частни, което доскоро се използваше като евтин начин за осигуряване на терени за застрояване по Черноморието и планинските курорти. Две седмици мина до обнародването му в Държавен вестник и през този период се извършиха много замени, които се регистрираха със стара дата, обясни Манева. Според нея обаче нищо чудно и след влизането в сила на измененията да са правени заменки.
Много странно, че едва сега прокуратурата се заема с този проблем, защото бяха изнесени данни с конкретни случаи на заменки. През периода 2006 - 2007 г. бяха заменени 79 000 декари земи и 19 000 декара гори по схемата "кон за кокошка", а директната щета е от 300 милиона лева, обясни тъмносиният депутат.
Според Манева тази проверка е поредният въздух под налягане от ДАНС.  Тя очаква  да проверяват и да кажат всичко е наред.  Големите замени станаха по времето на бившия земеделски министър Нихат Кабил, разбира се имаше и скандални замени и при Стефан Юруков за знакови фигури, добави тя. Манева каза, че целта на тази акция може да бъде по две причини. Широко известно било, че вицепремиерът Меглена Плугчиева има конфликт със Стефан Юруков. Големите производители на дървесина са недоволни, че той иска да намали цената на дървесината, което му правило чест. Другата цел е отстраняването на Стефан Юруков, като в случая ДАНС изпълнява политическа поръчка. Вижте къде се правят заменките в курортни райони Добрич, Варна, Бургас, Смолян, продължи тя.


Градският прокурор на София Николай Кокинов от своя страна обясни, че разследването е по две линии. Първата линия е от типа “кон за кокошка”, в смисъл дали са изгодни въпросните замени по отношение на държавата. Втората линия е по сигнали и информация, че са запазвани номера в дневниците на въпросното ведомство и със задна дата са вписвани нови сделки, поради което решихме да изготвим проверка, каза той.
На първо време ще бъдат анализирани събраните материали и ако има допуснати нарушения ще бъдат повдигнати и съответните обвинения по отношение на длъжностните лица, които са ги допуснали. Кокинов уточни, че му е трудно да каже дали антидатирането на документи е ставало с подписа на председателя на Агенцията по горите Стефан Юруков. Имахме сигнали, че се извършват подобни нарушения, предстои анализиране, подчерта Кокинов. Според него е нормално да бъдат разпитани министърът на земеделието Валери Цветанов и Юруков. Тази проверка е за последните две години, ако се натъкнем на нередности периодът от време може да бъде разширен. При проверката за антидотирани документи сигналите са за повече от 5 заменки, добави прокурорът.


Председателят на Държавната агенция по горите Стефан Юруков заяви, че всичко е документирано и няма от какво да се притеснява. Пълен абсурд нарече Юруков твърденията за подписани заповеди за замени в периода 27 януари - 19 февруари. Последната заповед, която съм подписал е с дата 23 януари 2009 година, посочи той. На въпрос възможно ли това да е станало с антидатиран документ, Юруков заяви, че такова нещо в агенцията не е правено, а заповедите са не само на хартиен носител, но са записани и в компютрите. Не е възможно да се вършат такива неща с датите, защото всичко е свързано с платежни нареждания, които са в банките, с удостоверения за тежести, които са от различните служби по вписванията и те също са датирани, защити се още Юруков.Той не пожела да коментира дали това е политическа поръчка и каза, че продължава да си изпълнява задълженията, и ако някой има такива намерения си е негова работа. В ДАНС са давани периодично данни за извършваните заменки. В отговор на въпрос дали Юруков се чувства маша, той заяви, че това е една законова процедура, приета през 2003 година. Той поясни, че това са 560 заявления за замени, а са финализирани през 2009 година само 47. На въпрос колко декари гора сте дали, Юруков каза, че съотношението е поне 1 към 7 в полза на държавата, а в отделни случаи много повече.

Надявам се, че ДАНС този път ще си свърши работата и ще има хора на подсъдимите скамейки, коментира председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по БНТ.
Според него не може да има заменки или други корупционни схеми без протекция на държавата. Той заяви, че тава е функция от управлението на тройната коалиция. /БЛИЦ 

Министър Цветанов: Не съм цървул, а никой не ми каза за ДАНС

Разследват чиновници в МЗГ след проверката на ДАНС и прокуратурата

Акция на ДАНС в земеделското министерство

 


Сходни връзки

Заменките “кон за кокошка” правят Станишев и Доган | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди