изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:25 EEST
НС прие на второ четене три закона    
ПарламентСофия /КРОСС/ - Депутатите приеха на второ четене Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. Промените предвиждат по-либерален режим на свижданията, който включва - удължено свиждане, възможности за контакт с близките в продължение на 12 часа и месечен домашен отпуск.

С промените се въвежда изрично правото на телефонна връзка, което е обвързано със задължение на администрацията да го изпълнява.
Подробно е регламентирано и правото на образование, обучение и квалификация на лишените от свобода. За лицата до 16-годишна възраст се въвежда задължително обучение в училищата към местата за лишаване от свобода. Предвижда се приемането ежегодно на инвестиционна програма за подобряване на материално-битовите условия в местата за лишаване от свобода и определяне на стандарти за годишна бюджетна издръжка за един лишен от свобода.
Със закона се променя системата на местата за лишаване от свобода. Към затворите се създават затворнически общежития – открит и закрит тип, а към поправителните домове се създават само затворнически общежития от открит тип. Премахват се досега съществуващите категории от закрит тип за рецидивисти и нерецидивисти и от преходен тип, което е в интерес на лишените от свобода. Това ще доведе до създаването на по-добри условия и възможности за третиране на осъдените. Те ще се ползват от повече законоустановени права и ще се засили ресоциализационният ефект, се казва в мотивите към законопроекта.
Промените също така позволяват на държавните служители от местата за лишаване от свобода да употребяват физическа сила в случаите при явно неподчинение или отказ да се изпълни законово нареждане или забрана; при физическа съпротива, нападение или посегателство върху техния живот или върху живота на друго лице, както и за предотвратяване на бягство, при задържане или конвоиране на лишен от свобода, ако той окаже съпротива или не се подчинява.
Мотивите за промени в закона са свързани с това, че той е приет през 1969 година, което изисква неговата актуализация – както спрямо европейските норми, така в чисто терминологичен аспект.

Приеха на второ четене промените в Закона за обществените поръчки. Промените предвиждат прецизиране на предварителния контрол върху процедури за възлагане на обществени поръчки, финансирани напълно или частично със средства от европейските фондове. Целта на този контрол е създаването на предпоставки за законосъобразно възлагане на обществените поръчки, при спазване на правилата за отпускане на финансови средства и в съответствие с условията, при които е одобрен проектът от управляващия орган на съответна оперативна програма. Условията и редът за осъществяване на контрола ще се уредят с акт на Министерски съвет.
С предлаганите промени се разширява обхватът и в него се включват други програми, за изпълнението на които се отпускат средства от Европейския съюз. Дефинират се и критериите, по които ще се определят процедурите, подлежащи на контрол, в зависимост от обекта на обществената поръчка, стойността и допуснатите нарушения от възложителите. С оглед правилното разпределяне на правомощията е прецизирано и участието на Агенцията по обществени поръчки като част от контролните процедури.
Парламентът прие на второ четене и промени в Закона за кредитните институции. С тях се дават повече права на Българската народна банка. Законът предвижда въвеждането на задължителни изисквания като условие за регистрацията на финансовите институции. С промените БНБ ще може да забранява раздаването на допълнителни възнаграждения на банкери. Занапред висшите ръководни органи, управителните и надзорните свети, както и прокуристите на кредитните институции ще се назначават само след решение на БНБ. Досега тя беше само уведомявана за това. Промените предвижват още централната банка да създаде и поддържа информационна система за паричните задължения на клиентите към банките и финансовите институции. В Закона вече фигурира и определение за икономически свързани лица. Става въпрос за хора, така обвързани финансово, че при възникване на финансов проблем при едно лице, подобни да възникнат като резултат и при други. Промените в Закона предвиждат и създаване на публичен регистър на БНБ, в който да се вписват регистрираните по този закон финансови институции.

 


Сходни връзки

НС прие на второ четене три закона | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди