изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 15:38 EEST
ДНЕС В 13.44 Ч. ИДВА ПРОЛЕТТА    
Интервюта Метеоролозите свалят мартеничките си, когато видят щъркел. НДТ разговаря за пролетта с Тодор Костадинов - ръководител на местното подразделение на НИМХ в Добрич

- Какво очаквате, г-н Костадинов, да Ви донесе пролетта и какво пожелавате на нашите читатели?


- В личен план очаквам щастие и по-добър живот. Такива са и пожеланията ми към всички читатели на Вашия вестник и към всички добруджанци. Защото това е сезонът, в който природата се събужда за нов живот.


- С какво се характеризира този сезон в нашия регион?


- В Добруджа и в най-вече в Добрички регион този сезон е по-дълъг, спрямо другите части на страната и е по-студен. Характерното за пролетта е, че има повече вятър и повече слани, дори и през май месец, което оказва влияние на температурите. Това се дължи на факта, че районът ни е отворен - няма планинска верига, и от север нахлува хладен въздух, духат северо-източни ветрове. Всички тези атмосферни условия влияят на земеделието в региона - сланите са опасни за зеленчуците и овошките, затова и някои зеленчуци като домати, пипер, при нас се изнасят по-късно на полето, спрямо Южна България, например.


- Все по-често се коментира изменението на климата. Какви са Вашите наблюденията в тази посока?


- Смело е да се твърди, че скоро ще гледаме портокали по нашите географски ширини. Това може да стане, но след 50-100 години. Въпреки това е факт ежегодната промяна на климата. Температурите през преходните сезони - есен и пролет, са по-високи в последните години с 1-2 градуса, а летните - с 3-4 градуса. Средно-годишно стойностите на температурите са повишени в страната с 1-1.5 градуса. По-малко са снеговалежите, дори в нашия регион почти няма, което оказва влияние на влагозапасите. В момента те са под нормите. Ако през пролетта паднат дъждове в рамките на нормите за сезона, то влагозапасите ще се попълнят и няма да има проблем за земеделието. До голяма степен обаче количеството на валежите зависи и от нас - хората. Стопанската дейност на човека оказва все по-голямо влияние на климатичните промени. С изсичането на поясите и горите в региона ни - количествата на валежите спадат.


- Наближава професионалният празник на Световната метеорологична организация - 23 март. Какво е мотото тази година?


- Да, на 23 март метеоролозите от около 188 страни в света отбелязват своя професионален празник. Тази година мотото, на което се спря световната организация е "Времето, климатът и въздуха, който дишаме". Работата ни ще е съсредоточена върху целта - всеки един да се замисли за проблемите с чистотата на въздуха, водите и за това как влияе на климата и времето. Най-големият замърсител са автомобилите, след това са големите фирми - производителки. Не малък замърсител се явява селското стопанство с торовете и препаратите, които ползва. Всичко това рефлектира върху нас самите и храната, която консумираме, въздуха, който дишаме.

- Нека завършим с един пролетен въпрос - кога свалят метеоролозите мартеничките си - когато дойде астрономическата пролет, или когато видят щъркел?


- Независимо, че следим показателите за времето, ние също спазваме народните традиции и сваляме мартеничките си, когато видим щъркел. Тази година предвестниците на пролетта дойдоха по-рано - в Добруджа вече може да се видят щъркели, големия синигер, който хората наричат Чичо Пей, както и косовете.

 


Сходни връзки

ДНЕС В 13.44 Ч. ИДВА ПРОЛЕТТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди