изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:41 EEST
И в София няма да се строи нова джамия    
Ред и сигурност
В София на този етап не може да започне строителство на Мюсюлмански център и нова джамия. Това става ясно от резолюция на Върховна административна прокуратура (ВАП) от преди няколко дни, предаде БГНЕС.


Центърът трябваше да се изгради в столичния кв. "Малинова долина".
Вчера изненадващо и Бургас също спря проекта за нова джамия в града.
Мюфтийството е купило земята в София за 500 000 долара от собственици, на които е била реституирана. Парите са дарени от международната организация "Ислямска конференция".
Според главния мюфтия Мустафа Хаджи проектът е изцяло за нуждите на Висшия ислямски институт.
Мюсюлманският център в столицата е предвидено да включва административна сграда, образователен, конгресен и медицински център, общежития, джамия, спортна зала, библиотека и супермаркет. Ако няма сграда институтът не може да получи акредитация за Висше учебно заведение (ВУЗ).
В Резолюцията на ВАП се казва, че "според действащото законодателство, разрешение за изграждане на религиозен храм в този имот може да бъде издадено само след предварително изменение на действащия план за регулация и застрояване (ПРЗ) в частта - предназначение на имота". От ВАП подчертават, че в Дирекция "Архитектура и градоустройство" в Столична община "не са постъпвали инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж на религиозен храм отреден за "Център за образователна, социална и административна дейност" в "Малинова долина". "Искания за комплексна инвестиционна инициатива, включваща и изграждането на религиозен храм, не са постъпвали и по местонахождение на имота в район "Студентски", се казва още в резолюцията на Върховна административна прокуратура, която е по повод сигнала до Главния прокурор на Републиката от партия "Ред, законности и справедливост". По време на срещата с Борис Велчев на 25 ноември миналата година лидерът на РЗС Яне Янев предаде данни за първите 500 хил. долара за строежа, които според него са преведени на мюфтийството от ислямистки групировки.
Проектът за новата джамия в Бургас бе спрян по предложение на общинските съветници от ГЕРБ, след като преди повече от месец именно с техните главе бе решено храмът да се строи в кв. "Меден рудник". Вчера от партията внесоха предложението си с мотива да има мир в града.
 


Сходни връзки

И в София няма да се строи нова джамия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди