изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:53 EEST
"Икономист": Станишев иска нов колониализъм    
Европейски съюз

Британското списание критично коментира инициативата на премиера служители на ЕК и дипломати от ЕС да помагат на неговото правителство



Британското списание "Икономист" критично коментира инициативата на министър-председателя Сергей Станишев служители на Европейската комисия и дипломати от ЕС да помагат на неговото правителство.

В статия в днешния брой авторитетното издание пише: "Механизъм за съвместно управление на една страна може да е първият за ЕС, но не и за България - съветници от СССР се изсипват масово след 1944 г., за да гарантират, че новата комунистическа държава не се отклонява от курса за национализация, индустриализация и изграждане на социализма".

"Тайният" план, изкован от съветници на премиера през февруари, е бил представен в началото на март на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, но той реагирал хладно и директно го отхвърлил.

Мотивите на Барозу били, че не може да се създават структури, паралелни на "механизма за сътрудничество и проверка", създаден за надзор на реформите и налагане на санкции на приетите през 2007 г. България и Румъния.

Когато миналата година Брюксел отне на България 220 млн. евро, Станишев обвини Европейската комисията в двоен стандарт и използване на механизма като политическо средство.

Сега премиерът излиза с нова изключителна идея - Комисията и други държави от ЕС да получат повече право за намеса там, където "слабостите могат да бъдат квалифицирани като структурни и постоянни и... не могат да бъдат преодолени единствено от българското правителство".

Евробюрократи и дипломати от ЕС ще участват в наблюдаване как се прилагат законите и управляват еврофондовете, както и ще надзирават съдилищата, прокурорите и следователите. Чужденците ще следят процесите за политическа корупция и организирана престъпност, които се мотаят по съдебната система, иронично пише "Икономист".

Идеята е, че подобно "партньорство" ще е по-добро от механизма на Еврокомисията, макар че все пак то ще се ръководи от София, а не от Брюксел, обяснява списанието.

И напомня, че освен Барозу, планът е бил посрещнат скептично и от посланици на ЕС в София.

"Според високопоставен дипломат ще е грешка да се отнемат морковът и тоягата от Европейската комисия, която е едновременно политически независима и има доверието на членовете на ЕС - за разлика от правителството на България.

Някои дипломати дори усещат напъни на социалистите да обявят на избирателите преди изборите през юни, че е възстановено доверието на ЕС към кабинета. Да се поставят Комисията и членове на ЕС да отговарят за реформите, означава и в бъдеще към тях може да бъдат насочени критики.

Напук на негативната реакция, правителството не се отказва и продължава да настоява с идеята си, като си е поставило края на март за срок за реализирането й, а външният министър Калфин дори предложи същата схема да действа за всички държави в ЕС", пише "Икономист".

vesti.bg

 


Сходни връзки

"Икономист": Станишев иска нов колониализъм | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди