изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:24 EEST
СТАНИШЕВ СИ ПИСА ТОЧКИ, БРЮКСЕЛ ГО ОПРОВЕРГА    
Европейски съюз "Не мога да потвърдя, че председателят на Европейската комисия е подкрепил официално това предложение. Председателят каза, че ще разгледаме предложението на българския премиер".

Това заяви говорителят на ЕК Марк Грей по повод информацията, че председателят Жозе Барозу официално е подкрепил декларацията на Сергей Станишев за допълнителни компенсации за предсрочното спиране на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй". По-рано днес правителствената информационна служба съобщи, че председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу е изразил официална подкрепа от името на комисията за българската декларация.
"Това е голям успех за България. Тази подкрепа рязко повишава шансовете за положително решаване на въпроса, защото става дума за няколкостотин милиона евро", категоричен бе премиерът Сергей Станишев, цитиран в съобщението.
Европейската комисия ще разгледа искането на българските власти за допълнителни компенсации за предсрочното затваряне на АЕЦ „Козлодуй” и ще се отнесе към него много сериозно. Това заяви Марк Грей на пресконференция в Брюксел, предаде БНР.
Не мога да потвърдя, че председателят на Европейската комисия е дал официална подкрепа. Доколкото разбирам, той е заявил, че ще направим оценка на предложението. Не мога обаче да навлизам в допълнителни детайли какви конкретни бележки са били направени по време на дискусиите на Европейския съвет снощи, заяви Грей.
Той припомни, че на България вече са отпуснати 550 милиона евро за извеждане от експлоатация на реакторите в АЕЦ „Козлодуй” и добави, че това е значителна сума. Грей припомни още, че решението дали България да получи допълнително финансиране за „Козлодуй” ще трябва да бъде взето не от ЕК, а от страните, членки на ЕС.
Предложението беше обсъдено между председателя на ЕК и премиера Станишев още на 5 март. Снощи по време на срещата на лидерите на страните членки отново имаше дискусии по въпроса.
Не виждам основание други страни-членки, които спряха реакторите си по-късно, да получават компенсации по дълго, каза премиерът Сергей Станишев по време на видеоконферентна връзка от Брюксел за Европейския съвет, предаде “Фокус”. Станишев изрази удовлетворение, че председателят на Еврокомисията Жозе Барозу е подчертал, че България има основание да иска допълнителна компенсация за предсрочното спиране на блокове на АЕЦ „Козлодуй”. Комисията обмисля възможностите за българското искане за допълнително финансиране, съобщи премиерът. Предстоят конкретни разговори между България и ЕК по този въпрос и вярвам, че нашите аргументи ще бъдат взети предвид, заяви той. Премиерът заяви, че няма да се откажем да работим по тази тема.
Близо 105 млн. евро ще получи България по отделни проекти, без в тази цифра да се включват парите по проекта „Набуко”. Това каза премиерът Сергей Станишев на видеоконферентна връзка от Брюксел. Сред тях са енергийни проекти, свързани с инфраструктура. На Европейския съвет е решено 30 млрд. евро да бъдат предоставени за стимулиране на европейската икономика и финансиране на малки и средни предприятия от ЕИБ. dir.bg
 


Сходни връзки

СТАНИШЕВ СИ ПИСА ТОЧКИ, БРЮКСЕЛ ГО ОПРОВЕРГА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди