изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:56 EET
Частен съдебен изпълнител поиска отвод на магистратите от Добричкия окръжен съд по дело за палеж на офиса му    
Ред и сигурностТричленен състав на Добричкия окръжен съд си направи отвод по делото срещу 20-годишния Ганчо Р. Г., подсъдим за запалване на сграда, като пожарът е представлявал опасност за живота на пребиваващото там лице. Пострадалият – частен съдебен изпълнител от Добрич, поиска отвод на целия състав на Окръжен съд – Добрич, като посочи, че колегиалните му отношения с почти всички съдии, могат да попречат на обективното разглеждане на делото. Исканията му ще бъдат докладвани на председателя на съда, който трябва да го разпредели на друг съдебен състав.

 

Според обвинителния акт Ганчо Г. е запалил на 31.08.2008 г. вечерта офис-сграда на частен съдебен изпълнител в централната част на Добрич. Пожарът е създал опасност за живота на работещия там собственик и е причинил значителни материални щети на стойност 37 362 лв. За това деяние Наказателният кодекс предвижда наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода.

Предварително Ганчо Г. е закупил 3 литра бензин. С него залял фасадата на офиса, която представлява алуминиева дограма и стъкло. Частният съдебен изпълнител видял пламъците и излязъл навън, въоръжен със законно притежаван от него пистолет. Той видял наведен човек, който продължавал да налива бензин в долната част на фасадата. Извикал му: „Какво правиш”, а подпалвачът хукнал да бяга към оживена централна улица. Потърпевшият преценил, че нападателят ще избяга и ще се укрие, и стрелял. Ганчо Р. бил ранен в таза, без да бъдат засегнати големи кръвоносни съдове и костни структури.

Пожаро-техническата експертиза е установила, че пожарът е запален умишлено и е представлявал опасност за живота и здравето на намиращото се вътре в офиса лице.

В молбата до Добричкия окръжен съд за отвод на всички магистрати, частният съдебен изпълнител посочва още, че е поискал от прокуратурата да преквалифицира  обвинението в опит за убийство.  В момента потърпевшият обжалва действията на прокуратурата по отказа за това, пред  Апелативен съд – Варна.

От страна на подсъдимия бе внесена молба за разглеждане на делото като съкратено съдебно следствие.  

Ганчо Г. е безработен, неженен, осъждан. Той има 24 регистрации като непълнолетен за криминални прояви. Преди пълнолетието му е  осъждан за грабежи  и съдът снизходително е заменил ефективното му наказание с престой в Трудово-възпитателен интернат. В момента срещу него се водят дела за грабежи и вещоукривателство.    

 

23.03.2009 година                                          Пресслужба Добрички окръжен съд

 


Сходни връзки

Частен съдебен изпълнител поиска отвод на магистратите от Добричкия окръжен съд по дело за палеж на офиса му | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди