изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 00:56 EEST
ПРЕХОД НЯМА, ИМА ЧЕРВЕН КАПИТАЛИЗЪМ    
Общество Миналата седмица гост на Добрич бе професор Петър Константинов. В библиотека "Дора Габе" той представи най-новото издание на своята трилогия "Синият аметист", която включва "Изгревът", "Прощаване с пролетта" и "Разпятието", както и последния си роман "Заливът на сънищата". Ето какво сподели проф. Петър Константинов в интервю, специално за читателите на НДТ:

- Професор Константинов, в Добрич Вие имахте срещи с ученици. С какви впечатления останахте от младите хора?
- Много доволен останах, с великолепни впечатления. Децата се изключително интелигентни, проявиха голям интерес. Никой не мръдна по време на беседите, задаваха обиграни и провокативни въпроси.
Защото всъщност провокацията е в основата на диалога. С кимане на глава и съгласие с всичко демокрация не може да бъде създадена. Необходима е смелост. Страхът никога не може да създаде свобода на мисълта. Ако човек иска свобода, трябва да има смелостта да я поиска.
- Тъжното е, че страхът продължава и сега. Той се оказа обществено-наследствен недостатък. Хората се страхуват, те нямат свободата да говорят. Те са готови да се съгласяват с всичко, което им се каже отгоре. Тези хора са ампутирани по отношение на личност и достойнство.
- Вярвате ли в младото поколение?
- Аз се боря за младото поколение. На учениците в Добрич аз казах една максима, която винаги следвам: "Борете се за истината, така както човек трябва да се бори за свободата си. Ако трябва дори с кръвта си".
- Какви личности са ни нужни днес?
- Днес ние имаме нужда от достойни личности. Аз не мога да търпя демагозите, а, за съжаление, днес сме заобиколени с такива от най-горния етаж до самото подземие. Демагозите непрекъснато придобиват такива метаморфози, че дори онези, които са създали учението за мутациите, не биха могли да разберат. Страшното е, че хиляди млади хора получават жестоки следи от тези удари. Как няма един млад човек да стане демагог, като вижда, че демагогията е печелившата партия в живота.
- Вие сте кардиолог с дългогодишен стаж. Какви са пороците и достойнствата на сърцето на българина?
- Трудно е да се каже, къде точно са недостатъците - в мозъка или в сърцето. При всички случаи обаче те са свързани. От достойнствата на българина остана само ученолюбието. Най-голямото бе трудолюбието, но то беше унищожено. Много хора търсят печалба, без да работят. Създадена бе една цялостна система, наречена сива икономика. Това стана в т.нар. преход. Такъв период обаче няма, той е измислен. Съществува един червен капитализъм, при който капиталът не се изгражда, а се създава делегиран капитал от черните партийни каси. Това е най-жестоката форма на паразитен капитал. Има силна стръв за печалба, и най-смелият човек се овълчава. Черните куфарчета на червените милионери не са легенда, а горчивата реалност.
 


Сходни връзки

ПРЕХОД НЯМА, ИМА ЧЕРВЕН КАПИТАЛИЗЪМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди