изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 01:37 EEST
БСП-НДСВ-ДПС ПАЗЯТ КОКАЛА: Тъкмят 8% бариера за коалиции    
Политика
Поправка “Анти-Костов“ готвят БСП, ДПС и НДСВ. Те обсъждат изборната бариера за коалиции да бъде вдигната от 4 на 8%. Дискутираме предложението, най-вероятно то ще влезе в парламента, съобщил пред вестник “Стандарт“ член на соцръководството, предаде БГНЕС.


В момента всяка партия или коалиция, която вземе 4% от бюлетините, се класира за Народното събрание.
Съюзът СДС-ДСБ няма никакъв шанс, ако бариерата стане 8 на сто, коментираха социолози. В момента двете партии едва взимат 4%. Поправката би ударила и коалиция “Напред“. Според проучванията тя има около 2% подкрепа, но до изборите гласовете й биха се увеличили двойно. Без десните и “Напред“ Бойко Борисов ще остане сам в новия парламент, коментират изборни експерти.
“8% е ненормално. Защо направо не върнат член 1 от конституцията“, скочи лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Непрекъснато се говори, че в България има прекалено много партии, но в минутата, когато има някакво обединение, управляващите се опитват да спрат това, възмутил се още Каракачанов, който с ВМРО е част от коалиция “Напред“. Той изчисли, че с такава долна граница за влизане в парламента 350 000 души, дали вота си за определена коалиция, ще останат без свой представител във властта. Това е опит да се ограничи участието на коалициите в изборната надпревара. Тепърва ще го обсъждаме, ако бъде прието, коментира и партньорът му от партия "Лидер" Кънчо Филипов.
Идеята на червените срещна отпор и от новосъздадената коалиция СДС-ДСБ. Изменението на квотите малко преди вота е дискриминация и не е коректно, отсече депутатът от ДСБ Димитър Камбуров. Той обаче изрази сигурността си, че дори границата да бъде закована на 8%, дясното обединение без проблем ще я прескочи.
Не е нужно да се променя изборната бариера сега, каза тази сутрин пред bTV депутатът от БСП Румен Петков. В парламента трябва да има и силно ляво, но и силно дясно, коментира народният представител.
 


Сходни връзки

БСП-НДСВ-ДПС ПАЗЯТ КОКАЛА: Тъкмят 8% бариера за коалиции | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди