изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 21:35 EEST
Украйна тласка Русия към нова газова война, коментари в руския печат (Агенция “Фокус”)    
По света Русия започва активна дипломатическа дейност с цел преразглеждане на брюкселските договорености между ЕС и Украйна в газовата сфера. Според информация на вестник „Коммерсант” тази тема ще бъде ключова по време на визитата на руския президент Дмитрий Медведев в Германия на 31 март.

А вчера премиерът Владимир Путин обнародва план за действия на Русия, в случай че „Газпром” не бъде допуснат до модернизацията на газопреносната мрежа на Украйна. Москва заплашва да преразгледа отношенията си с европейските компании, които инвестират в руската енергетика, а също така да коригира плановете за закупуване на газопреносно оборудване от Европа.

След като се договори с Евросъюза за кредит от 2,5 милиарда евро за модернизацията на газопреносната мрежа на Украйна, Юлия Тимошенко най-вероятно изгуби възможността да получи кредит от 5 милиарда долара, които й предлагаше Москва. За Русия споразумението между Брюксел и Киев е крайно неизгодно. Поради това Дмитрий Медведев отложи преговорите с Украйна за предоставянето на кредит, а Владимир Путин обеща да преразгледа отношенията си с Евросъюза, ако интересите на Москва бъдат игнорирани, пише днес „Комсомолская правда”.
Представителите на Русия в знак на протест дори напуснаха форума в Брюксел, на който Юшченко и Тимошенко подписаха споразумението с ЕС.

Вчера ръководителят на комисията по международните отношения към Държавната дума (долната камара на руския парламент) Константин Косачов определи декларацията между Украйна и Европейския съюз за модернизация на украинската газопреносна мрежа като „бомба със закъснител”. По неговите думи Киев ще се възползва от тази ситуация, за да подобри позициите си като предложи на Русия удобни за себе си и неудобни за руската страна условия за закупуването на газ за свои нужди, пише „Российская газета”.
В документа се говори за газовата търговия и транзита през територията на Украйна, но Русия въобще не се споменава като стратегически партньор и доставчик на природен газ за Европа. Но Европа ще направи грешка, ако се захване с модернизацията на газопреносната мрежа на Украйна без участието на Русия, коментира изданието.
 


Сходни връзки

Украйна тласка Русия към нова газова война, коментари в руския печат (Агенция “Фокус”) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди