изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 17:59 EEST
В ЦДГ "РАДОСТ" УЧАТ ДЕЦАТА НА КУЛТУРА И НРАВСТВЕНОСТ    
ОбществоДетската градина е образователна институция, категорична е директорката Валентина Господинова. Успехите се постигат благодарение ентусиазма и професионализма на учителките и подкрепата на родителите

По уникална собствена образователна програма работят вече четири години децата и учителите от детска градина "Радост" в Добрич. Тя допълва обучението, заложено от Министерството на образованието и науката и е озаглавена "Програма за възпитаване на 3-7-годишни деца в нравствена култура". Съставени са около 60 правила, обособени в четири групи - общи нравствени правила, културно-хигиенни, правила за култура на дейността и за култура на общуването. В рамките на програмата учителите провеждат с децата т.нар. педагогически ситуации.
"Детската градина е образователна институция" - категорична е директорката на ЦДГ 20 "Радост" Валентина Господинова и, убедена в ползите от това начинание, изтъкна професионализма на своите колеги и безрезервната подкрепа на родителите. "Майките и татковците приветстват идеята, отзовават се и винаги са били на страната на детската градина. Без тях аз не бих могла да й създам този облик" - сподели директорката.
Самите учители, подпомагани от природната любознателност на малките момичета и момчета, влагат много желание и ентусиазъм в своята работа с тях. Една от педагогическите ситуации на Пенка Даскалова бе свързана с книгите - за техния необятен свят и мъдростта им, за това как трябва да бъдат опазвани, за хората, които ги създават и т.н. "Важно е да провокираме у децата желанието да контактуват с тези мълчаливи, но мъдри събеседници. Да ги насърчим да изберат пътя от слушатели към любознателни читатели" - коментира П. Даскалова. В рамките на тази тема децата са посетили и библиотеката. Учителката Марияна Димитрова пък подчерта, че семейството е мястото, където започва възпитанието на детето и формирането на личността му, а детската градина подпомага този процес. Заедно с децата тя е разработила педагогическа ситуация именно в тази насока.  "Затова съм убедена, че детската градина като възпитателна институция е длъжна да взаимодейства със семействата на децата, за да помогне за социалното формиране на личността и реализирането на нейната ценностна ориентация" - категорична е М. Димитрова.
Самите родители също са ентусиазирани и приветстват програмата, по която работи детската градина, и винаги са готови да съдействат. "Неслучайно се казва, че първите седем години на децата формират тяхното възпитание и култура. Необходимо е всички - и родители, и учители, да бъдем съпричастни към възпитанието и  ценностната им култура. Те трябва да бъдат научени да различават кое е доброто, ценното, моралното в живота" - заяви пред НДТ Таня Манева, чийто 4-годишен син Денислав посещава ЦДГ 20 - "Каквито са нашите деца, такова ще бъде и бъдещето на нашата страна". Своето одобрение изрази и Грациела Кирилова, майка на 6-годишната Александра. Тя подчерта, че е изключително доволна от начина, по който в детската градина се работи с децата и добави, че това е важна стъпка по отношение изграждането им като стойностни личности. Грациела Кирилова е убедена, че семейството трябва да помага на учителите, за да бъде още по-ефективна тяхната работа.
Във връзка с програмата предстои и издаването на книга, озаглавена "Правила за култура и нравственост на децата", каза още директорката Валентина Господинова. Две са основните й цели - повишаване на общата култура на децата и нравственото формиране на детската личност. Всъщност книжката ще бъде основен помощник на родителите при работата им с децата у дома. Тя ще излезе до 2-3 месеца, като ЦДГ "Радост" ще кандидатства чрез проект пред община Добрич. Амбицията е това полезно четиво да бъде използвано и от други детски градини и родители и да има по-широк обхват на действие.
 


Сходни връзки

В ЦДГ "РАДОСТ" УЧАТ ДЕЦАТА НА КУЛТУРА И НРАВСТВЕНОСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди