изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 12:50 EEST
Съмнения за десетки изчезнали бебета в "Шейново"    
Новини Цялата документация за изоставените бебета в столичния родилен дом "Шейново" за периода 2003 до 2008 г. липсва. Потресаващата информация бе изнесена след сесията на Столичния общински съвет (СОС) в четвъртък, пише Медиапуул. До юни 2008 г. болницата се ръководеше от изпълнителния директор и член на СДС-София д-р Димитър Драгиев, когато мнозинството от ГЕРБ в СОС реши да го смени с д-р Иван Костов - акушер-гинеколог от същото здравно заведение.


При направената проверка след смяната на болничното ръководство се оказва, че за периода 1 януари 2003 - 8 август 2008 г. в нейния архив не е заведено нито едно от т.нар. "деца в риск". Това е административният термин за бебета, които са изоставяни от техните майки веднага след раждането.

Пряката отговорност за поддръжката на архива в този период е била на юрисконсулта Йова Петрова и на Валентина Дичкова, която е заемала пост "одитор по качеството".

След установяването на изчезналата информация, новото ръководство е провело разговор още през август с Йова Петрова с искане за предоставяне на липсващите документи. Тя е заявила, че ще направи това в срок от 2 дни. Това обаче не се е случило.

На 25 ноември до нея е адресирана нотариална покана да предаде документация, но и до днешна дата няма предадена. В момента властите нямат никаква идея къде биха могли да са тези деца.

Единствено Валентина Дичкова след изрично поискване е предоставила заповед за предадено едно дете на Агенцията за социално подпомагане.

Председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов (ГЕРБ) каза, че от разговорите със служители на болницата е станало ясно, че годишно в "Шейново" между 10 и 20 раждащите жени изоставят деца. Само от началото на тази година до края март т. нар "деца в риск" в тази болница са 5.

От новото ръководството на "Шейново" са отправили запитване до Агенцията са социално подпомагане дали имат повече информация за постъпили от "Шейново" деца. Държавната служба обаче ги е препратила обратно към Йова Петрова като лице, което е отговаряло за документацията на болничното заведение. Пуснато е искане и до прокуратурата за търсене на липсващи актове за раждане.

"При липса на първоначалната информация за тези бебета следите след това стават все по-размити. От административна гледна точка те не съществуват", коментира в отговор на въпрос на медията председателят на стопанската комисия в СОС Данаил Кирилов (ГЕРБ). Той е определен от групата на Бойко Борисов в общината да проучи казуса.

"Ние на този етап само събираме информация. В момента, в който получим всички данни и има съмнение за извършени престъпления, ще изпратим сигнал до прокуратурата", коментира Андрей Иванов.

За Йова Петрова е известно, че също е осиновила изоставено в "Шейново" дете, но не е ясно дали това е станало законно.

Източник actualno.com

 


Сходни връзки

Съмнения за десетки изчезнали бебета в "Шейново" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди