изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:39 EEST
Предложението за мажоритарен вот на БСП е само мимикрия на мажоритарни избори    
Интервюта Логично е изборната бариера за коалиции да се вдигне, но „ахилесова пета” е това предложение да се приема в последния момент, коментира бившият председател на 39 -тото Народно събрание

 

- Проф. Герджиков, предложенията на НДСВ за избори „две в едно”, както и за промяна в Конституцията, бяха отхвърлени в пленарната зала. Какво е Вашето мнение за въвеждане на постоянна дата на изборите у нас?

 

- Според мен това е едно разумно предложение, защото както е сбъркан концептуално цикълът на изборите, очевидно е необходима промяна. Изборният цикъл у нас е 50-месечен и създава възможност до 2 месеца след изтичане на мандата да се насрочат избори. Така се стига до парадокса у нас да гласуваме през лятото. Нито една европейска държава, а  и не само европейска,  не провежда избори през лятото. Ако се приеме предложението за една постоянна дата, безспорно ще се даде една стабилност в отношенията, а обществото ще знае добре датата и ще си направи сметката кога да гласува, кога да почива.

 

- Въпреки добрите пожелания, промените в изборното законодателство да бъдат приети  преди датата за гласуване, те отново се гледат в края на мандата. Ще успеят ли народните представители да разгледат всички 14 законопроекта, да отсеят най-доброто от тях и съществува ли риск настоящият парламент да не довърши изборните закони?

 

- Известно е, че българите се славим със способността да правим всичко в 59-ата секунда. Успяваме, но това винаги е за сметка на качеството, защото такива важни закони не се създават в последния момент. Това е една грешка, повтаряща се типично, една грешка, която нито една управляваща партия не можа да избегне през последните 20 години. Много порочна практика е всичко това, както е порочно да се мисли, че за всеки вот трябва да се създават нови изборни закони. Това е изначално сбъркано. Ние ще станем действително една демократична държава в момента, в който имаме стабилни закони и  не правим непрекъснато промени в тях.

 

- НДСВ се обяви за преференциална листа. Жълтата партия няма да подкрепи предложението на БСП за въвеждане на мажоритарния елемент. Защо се съпротивлявате за мажоритарен вот, като Вие имате най-добрите юристи, икономисти, финансисти, имате лица?

 

- Това наистина звучи хубаво и аз няма да Ви опровергая. Това предложение за мажоритарни кандидати е имитация, те всъщност не са такива. Предложението за мажоритарен елемент на БСП е само мимикрия на мажоритарни избори, тъй като това са лица, които са изведени от същата пропорционална листа и ако гласовете им се преливат към нея или ако пък са избрани за министри, или на друго основание не станат депутати, то по правило отново влиза следващият в пропорционалната листа. Това наподобява на мажоритарност и не е същинска мажоритарност. Тези мажоритарни кандидати участват и в пропорционалните листи. Дали този кандидат ще води пропорционалната листа, или ще бъде пак на първо място, но изведен и като мажоритарен, това само създава някаква видимост за мажоритарност.

 

- НДСВ прояви гордост и няма да поиска прагът за влизане в парламента да бъде намален от 4 на 3 %.

 

- Разбира се, че няма да поискаме, защото никак не би изглеждало добре това сред обществото. Това очевидно би изглеждало “Pro doma sua”- действия за собствен интерес.

 

- Да, изборният праг за партии очевидно ще се запази, но за това се обсъжда вдигането на изборната бариера за коалиции на 6 или на 8 %?

 

- Защото в това наистина има разум. Едно е да участва една партия самостоятелно на изборите и да има 4 % бариера, а когато се навържат към нея още няколко партии, няма логика тя да остане същата. Не звучи логично един да се бори срещу пет. Затова ми се струва, а и изглежда разумно, този изборен праг да се вдигне. Единствената слабост на това предложение е, че се прави в последния момент и има вече групирани предизборни коалиции, което е „ахилесовата пета” , а иначе само по себе си звучи разумно.

 

- Предложенията на НДСВ за промени в Конституцията , както и за промени в Закона за референдумите, не бяха приети от останалите партньори в тройната коалиция. Смятат ли ви БСП и ДПС още за фактор в управлението в края на мандата?

 

- Това не ни притеснява като партия, важното е как ни възприема обществото в България, защото дали нашите коалиционни партньори ни зачитат повече, или по малко, не е толкова решаващо. Решаващо е тези, които дават гласа си за нас, да възприемат нашата позиция и да ни одобряват.

 

- Как Ви звучи към днешна дата втори мандат на управление на тройната коалиция?

 

- Това е теоретично възможно, но е малко вероятно.

 

- Социологическите прогнози не са много оптимистични за царската партия. Смущават ли Ви те?

 

- Ако се върнем назад през годините и проследим какви социологически резултати са излизали за НДСВ, то във всички случаи до сега винаги сме били социологически подценявани.Умишлено или неумишлено – това е факт. Ще Ви припомня евроизборите през 2007 г. Всички социологически изследвания и всички политолози се кълняха, че нямаме шанс да вкараме евродепутат. НДСВ не само вкара свой представител, но бяхме и на ръба да имаме и втори евродепутат. Социологическите прогнози приемаме като тенденция. Тя не се е променила . Тези резултати за нас не са така меродавни.

 

- „Целувка на смъртта” или „целувка на възмездието” - така политолозите пък определиха идеята за съвместно явяване на НДСВ и ДПС на евроизборите...

 

- Като метафори звучат ефектно, но истината е съвсем друга - НДСВ има намерение на евроизборите да се явява абсолютно самостоятелно и по всяка вероятност това ще бъде позицията и за парламентарните избори. Нямаме никакви колебания в това отношение.

 

- Не Ви ли се струва обаче, че най-точното място на НДСВ е до ГЕРБ, тъй като те имат поддръжници, но нямат експерти. Допълвате се, а и неформалният лидер Бойко Борисов каза, че няма да управлява с БСП и ДПС, а вас ви пропусна... Има ли шанс, възможна ли е такава коалиция?

 

- Теоретически ние сме така позиционирани в политическото пространство, че бихме могли да бъдем партнъори с всички. Към някои крайни политически, разбира се, бихме имали известни резерви, но така или иначе центърът има това предимство  да се коалира и с лявото политическо пространство и с дясното, макар че нас повече ни влече надясно, независимо участието ни днес в тройната коалиция . Теоретично, да наистина е възможно, но реално дали ще се случи, не мога да прогнозирам, вероятността никак не е толкова голяма.

 

- Вие обявихте, че няма да се занимавате повече с политика. Известен сте още и като автор на детски приказки. След толкова години стаж в българския парламент вълшебна приказка ли е да сте депутат и политик?

 

- Действително имам силното желание да приключа с политиката. Силно се надявам да мога да осъществя това мое желание, но имам известни малки опасения, че могат отново да апелират към моят морален дълг  или нещо подобно, което ще ме постави на изпитание, но така или иначе съм категоричен, че политиката не наподобява каквато и да е приказка. Да, може би за някои е вълшебна, но за политици, които съвестно и всеотдайно работят и се опитват да си изпълняват задълженията, е първо едно сериозно натоварване. Преди време бях казал, че ако иска човек да бъде намразен неистово, поне половината български народ трябва да стане политик. Това важи с пълна сила за всичките тези години, през които съм в политиката. Това е нещото, което не ми създава изключително голям комфорт, не съм свикнал да бъда мразен. Неминуемо политиката прави така, че всеки повече или по-малко да бъде недолюбван от обществото ни.

 

- Кажете ни едно свое стихче за финал...

 

- За да кажа нещо - трябва да помисля.

Но ще го направя, след кат се замисля.

Всяка мисъл ражда по-дълбока мисъл,

А такава мисъл, всъщност има смисъл...

 

Интервю на Ивелина ОПРИКОВА, Агенция КРОСС и спец. кор. на НДТ в Народното събрание

 

 


Сходни връзки

Предложението за мажоритарен вот на БСП е само мимикрия на мажоритарни избори | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди