изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:25 EEST
ПОСТАВЯТ ШЕСТ ПАМЕТНИ ПЛОЧИ ЗА ДОБРИЧКАТА ЕПОПЕЯ    
ОбществоРешение да бъдат поставени шест паметни плочи в населените места на територията на община Добричка, където по време на "Добричката епопея" през 1916 година са станали главните сражения, взе на сесия вчера Общинският съвет.

Символите ще бъдат с обща смислова и стилова връзка. На тях ще бъде изобразен релефен войнишки кръст за храброст, а текстът ще бъде съобразен с характерни моменти от историческите събития. Във връзка с някои специфични особености на боевете от "Добричка епопея" населените места ще бъдат отделени в няколко групи. В първата влизат Паскалево, Козлодуйци и Росеново, във втората - Победа, Царевец, Полк. Минково, Полк. Свещарово, в третата - Ловчанци, Полк. Иваново, Смолница и Малка Смолница, в четвъртата - Подслон, в петата - Стожер, и в шестата - Свобода. През следващата година в селата Пор. Гешаново, Полк. Иваново, Полк. Свещарово и Полк. Минково ще бъдат изработени барелефни портрети на патроните на тези села, които ще бъдат поставени на подходящо видно място. На сесията съветниците гласуваха и отпускането на 5 000 лева за изграждане на паметник на генерал Иван Колев в с. Карапелит. Отложено бе решението за изграждане на паметник на загиналите във войните за обединение на България 1912-1913 г. и 1915-1919 година и отвлечените в Молдова през 1916 г. в с. Поп Григорово, като бе поискана повече информация за инициативата.
На заседанието на ОбС бе приет отчет за изпълнение на дейностите от Общинската програма за закрила на детето за м. г. От него става ясно, че случаите на превенция на изоставяне на деца през 2008 година са 25, а на реинтеграция - 20. На територията на общината в приемни семейства се отглеждат две деца. Отчетено бе, че през м. г. бе намален капацитетът на дома за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи, "Добруджанче" и това е съчетано с увеличаване и преустройство на помещенията в социалното заведение. Зам.-кметът Петър Желев съобщи, че в дома ще бъдат извършени ремонтно-възстановителни дейности за около 500 000 лева по проект, финансиран от Социално-инвестиционния фонд, договорът за който ще бъде подписан днес.
Броят на пожарите без щети се увеличава през последните няколко години, докато през 2001 година са 21, то през 2008 са 130, стана ясно от информация за състоянието на пожарната безопасност в населените места и обектите на територията на община Добричка през 2008 г., приета на сесията. От нея е видно, че пожарите с щети през м. г. са 41, като най-много - 18, са в жилищно-комуналния отрасъл. По време на дебатите бе поставен въпросът доколко са верни слуховете за преструктуриране на Втора районна служба "Пожарна безопасност и спасяване". Инспектор Петър Петров от службата заяви, че дори и да бъде направено преструктуриране, в никакъв случай община Добричка няма да остане без обслужване в противопожарно отношение.
На сесията съветниците приеха промени в Правилника за организацията и дейността на ОбС, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация. С една от тях те вдигнаха с 10 процента месечните си възнаграждения си и ще получават 56 на сто вместо досегашните 46 на сто от средната брутна заплата в общинската администрация за последния месец от предходното тримесечие. С 10 процента бе завишено и възнаграждението на председателите на постоянните комисии. На сесията съветниците гласуваха отпускането на общо 1 400 лева на болни хора от общината.  НДТ
 


Сходни връзки

ПОСТАВЯТ ШЕСТ ПАМЕТНИ ПЛОЧИ ЗА ДОБРИЧКАТА ЕПОПЕЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди