изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:13 EEST
БЪЛГАРИТЕ СТЕ ТВОРЧЕСКИ НАСТРОЕНИ И ЩАСТЛИВИ    
КултураВиртуозният млад цигулар от Китай Чуан Юн Ли миналата седмица бе солист на добричкия камерен оркестър. Съставът бе единственият от България, представил се на тазгодишното издание на "Мартенски музикални дни", след което изнесе концерт в Добрич. Музикалното събитие бе под патронажа на кмета Детелина Николова и премина при много голям успех.
Ето какво сподели преди отпътуването си от нашия град 29-годишния цигулар Чуан Юн Ли:

- Г-н Ли, бихте ли ни разказал повече за себе си. От колко време  свирите на цигулка? Кои са били Вашите учители?
- Първо бих искал с огромна болка да кажа, че аз пристигнах в България безкрайно натъжен. Точно преди да дойда се случи нещо ужасно. На 72-годишна възраст почина изключително уважавания от мен учител Яуджи Линг. Неговата смърт много ме депресира, плаках по време на целия полет. Професор Линг бе най-важният учител за мен. Но мисля, че силата на тази трагедия аз успях да трансформирам в музика.
Започнах да свиря на цигулка на 3-годишна възраст. На 5 години участвах в един конкурс, там ме забеляза професор Линг и започна да ме учи. По него време моето семейство се премести да живее в Хонконг. Там се намериха спонсори, които подпомогнаха моето обучение в Бейджинг - в тамошната музикална консерватория, в която преподаваше и проф. Линг. Бях на 11 години, когато той ме заведе на конкурс в полската столица Варшава и тогава аз спечели моята първа награда. Няколко години по-късно професор Линг ме препоръча на Торси  Дилей от Училището за музика, театър и танц в Ню Йорк. След като завърших, се върнах в Хонконг, за да продължа да развивам кариерата си. Имам редица солови изяви в Китай и Япония. В момента китайското правителство ми помага да се изявявам и в чужбина.
- Какви са впечатленията ви от добричкия камерен оркестър? Както и от публиката, която няколко пъти Ви изкара на бис?
- Много лесно се работи с оркестъра. Изпълнителите са изключително топли хора, добронамерени. Диригентът Алексей Измирлиев също бе много приятелски настроен към мен.
Публиката ме аплодира много и бе изключително емоционална. Като цяло мога да кажа, че вие българите сте много човечни. Не сте така сковани и консервативни като японците и немците, например. Вие българите сте творчески настроени и щастливи хора, с които лесно се общува. А това е много важно за един музикант - да може да споделя с хората. Самият аз съм много емоционален, лесно плача - на музика, на филм.
- Какви прояви Ви предстоят в най-близко време?
- Концерт с Пловдивската филхармония, ще изпълняваме Менделсон. След това ще пътувам за Сърбия, където ще участвам в концерт за пиано и цигулка. Предстоят ми също изяви във Франкфурт и Полша. 
Бих се радвал отново да гостувам в България. Безкрайно харесвам вашата народна музика, и въобще фолклорът на източноевропейските държави.
***
Алексей ИЗМИРЛИЕВ, диригент на Български камерен оркестър-Добрич:
"За нашия състав беше огромна чест да участваме във фестивала "Мартенски музикални дни" в Русе. Бяхме единственият български камерен състав на сцената на това голямо събитие. И имахме удоволствието да работим с този прекрасен млад цигулар Чуан Юн Ли. Изпълнихме "Четирите годишни времена от Буенос Айрес" на Пиацола и това стана факт, защото организаторите на фестивала заплатиха авторските права. Това е изключително атрактивно произведение.
Концертът в Добрич бе реализиран благодарение на общината и смятам, че публиката остана много доволна. А Чуан Юн Ли е типичен представител на китайската школа. Притежава изключителна техника и обича да импровизира върху класически произведения и ги прави особено атрактивни".


 

 


Сходни връзки

БЪЛГАРИТЕ СТЕ ТВОРЧЕСКИ НАСТРОЕНИ И ЩАСТЛИВИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.38 секунди