изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 22:15 EEST
Дъмпингова война тресе хипермаркетите! Скоро пламва цялата страна    
Икономика

Незапомнена дъмпингова война е на път да пламне в цялата страна. Стартът бе даден в Бургас с откриването на хипермаркетите на "Кауфланд" и "Карфур", но в близко бъдеще се очаква веригите да "кръстосат шпаги" и в останалите градове, включително София. 



Ценоватa битка започна още със старта на магазините. Голямото поевтиняване не остана само в границите на хранителните продукти. За да стъпят здраво на пазара и да са достойна конкуренция на гиганта "Карфур", от "Кауфланд" обещаха плазмени телевизори за символичните 200 лева. "Карфур" пък ще пуснат нечувано евтини хладилници, перални и видеосистеми.

В момента обаче истинската битка е в хранителния бранш, където умишлено занижените цени скандализираха всички собственици на големи и малки вериги магазини.

Голямото надцакване на "Кауфланд" и "Карфур" доведе до истинска истерия купувачите. Обявление, че хлябът в "Карфур" се търгува за 29 стотинки бе светкавично подменяно с оферта от "Кауфланд" с брашно за 35 ст. килото.

В същата верига бе пуснато и мляко за 14 стотинки и банани - само 95 ст. за килограм. В "Карфур" плодът е с 4 стотинки по-скъп.

"За да постигнем цена като 99 ст. за килограм, ние купуваме 55 т банани, 40 т портокали и др, които се надяваме да продадем за седмица", обясни Жан Антоан, изпълнителен директор на "Карфур България".

На челната страница на листовката на "Кауфланд" обаче стои уточнението, че по-евтините им банани на цена от 95 ст./кг. се продават само за лични цели до 3 кг., което води до извода, че в битката за бургаските потребители, неофициално наричана "банановата война", ще надделява този, който успее да осигури достатъчни количества на обещаната цена.

Въпреки това от "Карфур" решиха да отговорят бързо и пуснаха 6 литра безалкохолно за 1,20 лв.

За да привлекат още повече клиенти, пред "Кауфланд" пък отвориха кебапчийница, в която тройка кебапчета със сос и хлебче се продават за 1,49 лева. В отговор на това "Карфур" пусна макароните по 35 стотинки пакета и подби с цели 20 стотинки цената.

В Бургас освен "Карфур" и "Кауфланд" има "Метро", "Билла", "Пикадили", и силни местни вериги като "Сара", "Болеро" и др. Изострянето на конкуренцията между тях прави Бургас най-евтиният град в България за идните няколко седмици.

Според индекс на "Индъстри Уоч" по покупателна способност на 1 лев морският град се нареждаше веднага след София, т.е. беше по-скъп от останалите 21 големи български градове в изследването.

Това е причината жителите не само на Бургас, но и хора от околността да са изпаднали в истинска шопинг истерия. Презапасяването е като преди война.

Експерти прогнозират, че тази картина ще се прехвърли в цялата страна, тъй като кризата свива потреблението и битката за всеки клиент ще бъде безмилостна.

actualno.com

 


Сходни връзки

Дъмпингова война тресе хипермаркетите! Скоро пламва цялата страна | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди