изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 02:00 EEST
Фермери се жалват от злоупотреби с европари, срещат се с министъра    
НовиниФермери от община Болярово, Ямболска област ще се срещнат утре с министъра на земеделието и храните Валери Цветанов, съобщиха от пресслужбата на Асоциацията на земеделските производители в България. Срещата ще се състои в 12.30 ч. пред централния вход на Министерство на земеделието и храните, където агропроизводителите ще дадат изявления след срещата.

Причина за организираната среща е, че в Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) постъпиха сигнали от нейни членове за злоупотреби със заявяване на площи за подпомагане със субсидии по Системата за единно плащане на площ (СЕПП) на Европейския съюз.

Стопаните обвиняват за ситуацията конкретно лице, което е прибрало сусидиите им от евросъюза за миналата година. Според тях неговите злоупотреби се изразяват, на първо място - в очертаване на собствени имоти като площи с угар, които всъщност се обработват комасирано от добросъвестни земеделски стопани; на второ място - заявява чрез подставени лица площи, които са пасища и реално не се използват от собствениците им за паша на животни, защото всъщност те не отглеждат такива.

Жалби са изпратени до министъра на земеделието и храните Валери Цветанов, вицепремиера Меглена Плугчиева, председателя на комисията по земеделие и гори в парламента Васил Калинов, но до момента няма взето отношение от нито един от тях. В жалбите си земеделците изразяват тревогата си за начинът, по който се заявяват съответните площи с угар.

Според описаните случаи, собствениците на земята не желаят да сключват договори за аренда, но ежегодно получават рента. Те продават земята си на големи фирми и фондове без да уведомяват хората, които реално обработват площите или се използват заплахи чрез подставени лица. Такива собственици миналата година също са получили субсидии и то неправомерно, защото не са обработвали земите си и дори не знаят къде се намират.

"Тази година такива непочтени хора продължават да нарушават всякакви правила, тъй като отново заявяват площи, без да имат намерение да ги обработват, а само да вземат субсидиите. За съжаление, беззаконията на такива хора продължават и до момента и е крайно време те да бъдат спрени", пише в жалбата на агропроизводителите от община Болярово.

От подобни неправомерни действия страдат земеделските производители, които реално обработват земеделската земя и поради което именно те следва да получат субсидиите на ЕС по системата за единно плащане на площ, а не собствениците на земи, смята Ивайло Тодоров. По думите му, в резултат на тези злоупотреби се получават застъпвания на площите и тези, които обработват земята, са принудени или да не заявяват тези имоти в техните блокове или да изплащат санкции заради "застъпванията".

Имайки предвид сериозността на положението и спешната нужда от разрешаване на възникналите проблеми, земеделските производители се надяват вицепремиера Меглена Плугчиева и министъра на земеделието и храните Валери Цветанов да предприемат навременни и адекватни мерки.

"Само по този начин могат да бъдат спрени подобни неправомерни действия и присвояването на средствата, с които ЕС цели да подпомогне земеделските производители, които реално стопанисват и обработват земята, и прилагат добрите земеделски практики", пише още в жалбата на фермерите. http://news.expert.bg

 


Сходни връзки

Фермери се жалват от злоупотреби с европари, срещат се с министъра | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди