изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:45 EEST
Последен ден за ”Кремиковци”    
Икономика
На 1 април от 8 часа започва поетапното изключване на основните съоръжения в „Кремиковци”. Това съобщи за Дарик главният енергетик на дружеството Николай Савов. В комбината вече действа авариен план заради решението на „Булгаргаз” да спре досавките на газ.


Аварийният план е изпратен на „Булгаргаз”, на РИОСВ, на Гражданска защита и на Столична община. Съгласуван е от оперативния директор на „Кремиковци” плюс всички отговорни лица, които са съгласували директорите на заводите, които ще бъдат изключени и този авариен план е специално за този случай, съобщи още Савов.
От сряда, 1 април, “Булгаргаз“ ще бъде принуден да спре подаването на газ за "Кремиковци", ако днес няма промяна в ситуацията, каза по-рано днес министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров пред журналисти. Пътят на предприятието оттук нататък ще бъде като на всяко предприятие, което минава по схемата на несъстоятелността, допълни министърът, цитиран от "Фокус".
Подаването на газ към длъжниците на "Булгаргаз" трябва да бъде преустановено. Това на свой ред заяви днес пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) проф. Константин Шушулов. Месеци и години наред предприятия продължават да не плащат и се трупат вземания, които не се знае кой ще ги погасява, посочи Шушулов. Той обаче уточни, че ДКЕВР не е давала становище конкретно за "Кремиковци", а за всички предприятия - длъжници на "Булгаргаз", в това число и някои топлофикационни дружества.
На въпрос колко хора ще останат без работа министър Димитров посочи, че "Кремиковци" има други производства, които най-вероятно ще продължат да работят, но коксохимът, доменното производство най-вероятно няма да работят, предаде БТА.
Вчера от комбината съобщиха, че бразилската компания CSN иска да ползва коксохимическия завод на „Кремиковци". Фирмата се интересува от възможността да подпише договор за преработка на въглища, като тя сама ще плаща преработката на суровините.
Кризисният щаб в комбината е готов за поетапно спиране на отделните производства, но това не може да стане за един ден, уточни председателят на синдикат "Металурзи" в предприятието Людмил Павлов от "Подкрепа", цитиран от БНР. Необходимо е да продължи подаването на 15 хиляди кубически метра газ на час, за да се поддържа предаварийна ситуация в комбината. От същия ден работещите в "Кремиковци" подновяват своите протести в столицата с искане да бъде намерено решение за бъдещето на завода.
Синдикът на дружеството Цветан Банков заяви, че спирането на подаването на природен газ за "Кремиковци" от 1 април ще доведе до безвъзвратното унищожаване на косохимическото му производство и ще увреди някои от съоръженията, свързани с доменното производство, които са възстановими. Това обаче не означава ликвидация на цялото предприятие, каза той за БТА.
По разпореждане на министър Джевдет Чакъров спирането на подаването на газ в дружеството "Кремиковци" ще се следи от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ)-София.
Има реална опасност от втори април без газ да останат топлофикациите в София, Бургас, Велико Търново, Плевен, Враца и Шумен. Причината за това са натрупаните дългове към "Булгаргаз". Това каза междувременно председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски.
По-рано днес изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов също посочи, че доставките за тези топлофикации, освен за "Кремиковци", са застрашените от спиране. dir.bg
 


Сходни връзки

Последен ден за ”Кремиковци” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди