изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:42 EEST
Почина актьорът Климент Денчев - Бате Климбо    
Новини
Климент Денчев, бате Климбо, този, който рисуваше по стъклата приказки за "Лека нощ деца", си отиде от този свят месец преди да навърши 70 години. Лошата вест донесе неговият дългогодишен приятел актьорът Славчо Пеев, съобщи БНТ.


Денчев живееше в далечна Канада от 1978-ма година, където сам си построи къща в Монреал. Казваше, че не обича да мисли за бъдещето, защото всеки ден е подарен, припомнят близките му. Любимецът на децата от 70-те години им пожелаваше лека нощ с рисунка, приказка и песен. Не само българските деца са гледали неговите рисунки на стъкло, но и канадските, дори е печелил първа награда в Париж на фестивал на детските филми.
Нужни му бяха 25 години, за да се върне отново за снимките на филма "Разследване" на Иглика Трифонова. Денчев е играл в над 60 филма, между които "Козият рог", "Басейнът ", "Тайфуни с нежни имена".
Завършил е ВИТИЗ и първите му стъпки на сцената са в драматичния театър "Йордан Йовков " - Добрич. Казваше, че е имал късмет да работи с режисьори като Методи Андонов и Бинка Желязкова, защото покрай тях се обогатил духовно. Снимал е с безспорни имена като Рупърт Еверет, Шарън Стоун, Бърт Ланкастър.
Неостаряващият чаровник Климбо носеше България в сърцето си, беше му скъпа нашата си действителност и обичаше да цитира Стефан Цанев: "И когато най-накрая понесете мойте кости, моля ви, на път към Рая нека минем по Раковски".  dir.bg

Снимка БНТ

 


Сходни връзки

Почина актьорът Климент Денчев - Бате Климбо | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди