изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:01 EEST
САВА САВОВ Е НОВИЯТ ПЧЕЛАР НА ГОДИНАТА    
НовиниВ тазгодишното издание на "Пчеломания" се включиха над 30 фирми. "Добрички панаир" връчи и награда за иновации в пчеларството


Над 30 фирми от страната и Турция се включиха в провелото се от 27 до 29 март шесто специализирано  изложение "Пчеломания".
На официалното му откриване присъстваха народният представител и председател на подкомисията по усвояване на еврофондовете към Народното събрание Радослав Иванов, зам.-областният управител Владимир Калчев, зам.-кметът Надежда Петкова, председателят на Националната браншова организация "Български пчеларски съюз" Ганчо Ганев.
"Общото впечатление е, че пчеларството в Европа  е от особено значение" - посочи при откриването на изложението зам.-кметът Надежда Петкова и добави, че "Пчеломания" ще продължи да съдейства за внедряването на технологиите в областта на пчеларството, за утвърждаването му на водеща позиция на национално и международно равнище. Тя декларира ангажимента на общината за партньорство, с цел издигане авторитета на Добрич в областта на пчеларството на международно ниво. 
"Надяваме се, чрез изложението да популяризираме производството на мед и на едно място да се съберат производители и потребители на мед" - каза изпълнителният директор на "Добрички панаир" АД Звезделина Иванова. Тя посочи, че над 30 фирми участват в изложението. Нов участник е турската фирма "Ялдъръм пластик", която именно у нас за пръв път представи разработка на термокошер.  
В тазгодишното изложение участваха повече фирми-изложители, посочи пред журналисти Стойчо Стойчев - областен координатор на "Български пчеларски съюз" и напомни, че през 2008 г. участниците в "Пчеломания" са били 22.  Изложението в Добрич има бъдеще, хората идват тук от цялата страна, което показва, че към него има интерес, посочи и Ганчо Ганев.
На официална церемония по време на коктейла , даден от "Добрички панаир", бяха връчени тазгодишните награди. Те бяха обявени от Стойчо Стойчев - по решение на областната работна група по пчеларство и бяха връчени от Звезделина Иванова. За "Пчелар на годината" бе обявен Сава Савов. Той е златар по професия и е потомствен пчелар. Отглежда 130 кошера с пчели в района на село Орлова могила. Потомствен пчелар е и награденият за проспериращ млад пчелар 20-годишен студент по екология Пламен Валериев. Той има свои кошери от 12-годишен и вече отглежда 70 пчелни семейства. 72-годишният Бончо Бонев от с. Пчеларово, който бе обявен за Пчелар на година през 2008 г., сега получи приза за Образцов пчелин.
Организаторите от "Добрички панаир" връчиха и награда за иновация в пчеларството. Тя отиде при турската фирма "Ялдъръм пластик" - за представения от нея на изложението термокошер.
 


Сходни връзки

САВА САВОВ Е НОВИЯТ ПЧЕЛАР НА ГОДИНАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди