изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:07 EEST
11 ХРАНИТЕЛНИ ОБЕКТА ЗАТВОРИ РИОКОЗ ЗА ТРИ МЕСЕЦА    
Здраве11 заповеди за спиране от експлоатация на хранителни обекти издаде РИОКОЗ от началото на годината до 20 март, съобщиха от здравната инспекция.

За периода в Добричка област досега са извършени 1461 основни проверки по регулярния контрол на храните и хранителните обекти. Обхванати са общо 1249 обекта. Най-честите нарушения, довели до издаване на заповеди за спиране от експлоатация, са липса на регистрация по Закона за храните и лошо хигиенно и техническо състояние. За същия период здравните инспектори са съставил 65 акта за установени хигиенни несъответствия – основно за неизпълнени предписания, за продажба на храни с изтекъл срок на трайност, неспазване на Закона за здравето, пропуски по системите за управление безопасността на храните. Издадени са 43 предписания за извършване на хигиенни мероприятия.
Основен приоритет на контролната дейност е осигуряване безопасността на храните и защита здравето на потребителите, обясняват от РИОКОЗ. От началото на годината досега са извършени няколко насочени проверки по нотификации за рискови за здравето храни, получени от Европейския съюз. Направени са проверки за разпространение на сухо мляко за кърмачета “Babynat”, произведено във Франция от фирма “Vitagermine”, на суров шам-фъстък от САЩ с високо съдържание на афлатоксин, за сухо мляко за кърмачета от Китай със съдържание на меламин. На територията на областта не е констатирано предлагането на опасните храни.
Друг приоритет в контрола на РИОКОЗ е осигуряване на достоверна, пълна и точна информация за потребителите и възможност за информиран избор, съобщават от инспекцията. В тази връзка от началото на годината са извършени са общо 712 проверки по етикетирането на храните. НДТ
 


Сходни връзки

11 ХРАНИТЕЛНИ ОБЕКТА ЗАТВОРИ РИОКОЗ ЗА ТРИ МЕСЕЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди