изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:35 EET
Първанов: Защо да вкарвам 10 души депутати?!    
Новини
Не виждам особена полза от това да вкарам 10 души и да имам някакво скромно представителство в парламента. Ако политическият, изборният пазар е открит, аз питам какво пречи на политическите лидери да предложат по-силни кандидатури.


Така президентът Георги Първанов коментира изказвания на политици от дясното пространство за „намерения от негова страна да участва самостоятелно в следващия парламент”, предаде БГНЕС.
Георги Първанов даде специална пресконференция по въпроси за изборното законодателство.
"Нека Волен Сидеров да покани най-известните интелектуалци и бизнесмени или пък неговите партийни функционери да се поставят начело на мажоритарните листи и да ги спечелят", каза Първанов. Той категорично опроверга твърденията, че ще участва със собствена кандидатура на парламентарните избори.
Президентът застава зад смесената система на вота, в която гражданите "да могат да избират личности" чрез мажоритарен вот, заяви самият той по време на пресконференцията. Първанов потвърди решимостта си да предложи провеждане на референдум.
Можем да кажем, че на 5 юли (без да потвърди, че това ще е датата на изборите) ще имаме два избора - референдум и парламентарни избори, ако народните представители не подкрепят мажоритарния елемент, заяви той. По-рано той обяви 7 юни като дата за провеждане на евроизборите.
Не виждам различие от казаното от българския президент и позициите, които са заявени от БСП и парламентарната ни група, заяви Ангел Найденов, председател на парламентарната група на Коалиция за България, предаде БГНЕС. Той припомни, че БСП вече са предложили избора на 58 народни представители с мажоритарен елемент по пропорционалната система и имат готовност да предложат чисто мажоритарен избор за 31 народни представители, които да се избират без гласовете за тях да се преливат към тези по партийни листи.
Налага ми се много пъти да обяснявам, че предложения за вдигане на изборната бариера за коалиции не са постъпвали при нас, заяви още Ангел Найденов, който е председател на временната комисия за изборно законодателство, в отговор на президентския упрек, че се обмисля вдигане на процентния праг.
Възможността управляващата коалиция и президентът да ни баламосват с демократични тези в последния момент, не бива да се осъществяват в демократично общество, заяви Елиана Масева от ДСБ по повод предложенията на президента. Това, което чухме е едно закъсняло послание на управляващата коалиция и означава, че президентът в последния момент им дава алиби, за това, че не успяха да сътворят изборно законодателство, подчинено на амбицията им "да лекуват" политическата система в България. Според нея мажоритарният вот, допитването, късането на връзката между бизнеса и политиката са съществени фактори, но предложенията на управляващите в последния момент, не могат, да се случат. dir.bg
 


Сходни връзки

Първанов: Защо да вкарвам 10 души депутати?! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди