изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 20:01 EEST
Европарламентът: Отворете тайните архиви    
Европейски съюз

Европейският парламент прие днес резолюция за "европейската съвест и тоталитаризма", съобщи пресцентърът на ЕП. В документа се отдава почит на всички жертви на тоталитарните и авторитарни режими в Европа и се отправя призив за отваряне на архивите във всички държави членки, включително на бившите служби за сигурност, тайната полиция и разузнавателните агенции.



В резолюцията, внесена от името на групите на ЕНП-ЕД, Зелени/ЕСА, СЕН и АЛДЕ, се изтъква, че трябва да бъдат "поддържани живи спомените за трагичното минало на Европа, за да бъдат почетени жертвите, да бъдат осъдени извършителите и да бъде
подготвена почвата за помирение".

Европа няма да бъде обединена, ако не съумее да получи общ поглед върху историята си, да признае комунизма, нацизма и фашизма като общо наследство и да започне честен дебат за всички престъпления на тоталитаризма през миналия век, се казва в гласувания текст.

Европейският парламент недвусмислено осъжда всички престъпления срещу човечеството и масовото нарушаване на правата на човека от страна на тези режими. Депутатите
потвърждават своята "решителна единна позиция срещу всяка форма на тоталитарно управление, независимо от идеологическия контекст".

Изразява се съжаление, че 20 години след рухването на комунистическите диктатури в
Централна и Източна Европа достъпът до документи от личен характер или за целите на научни изследвания е все още "необосновано ограничен" в някои държави членки.

Затова членовете на ЕП призовават за отваряне на архивите във всички държави членки, включително тези на бившите служби за сигурност, тайната полиция и разузнавателните агенции. Прави се обаче уговорката, че "трябва да се гарантира, че с този процес не се злоупотребява за политически цели".

Евродепутатите призовават Съвета и Комисията да подпомагат дейността на неправителствени организации като "Мемориал" в Русия, която е ангажирана активно с проучването и събирането на документи, свързани с престъпленията през сталинисткия период.

Европейският парламент иска да бъде създадена Платформа за европейска памет и съвест, която да подкрепя сътрудничеството между националните изследователски институти в областта на тоталитарните режими, както и пан-европейски документален център или мемориал на жертвите на всички тоталитарни режими.

Депутатите настояват за засилване на съществуващите финансови инструменти с оглед предоставяне на подкрепа за професионални исторически проучвания на тези въпроси.

През 2009 г. обединена Европа ще отбележи 20-та годишнина от събарянето на комунистическите диктатури в Централна и Източна Европа и падането на Берлинската стена, което според ЕП трябва да бъде използвано като повод за по-добра осведоменост за миналото.

Членовете на ЕП са убедени, че "крайната цел на разкриването и оценката на престъпленията на комунистическите тоталитарни режими е помирение, което може да
се постигне с поемане на отговорност, молба за прошка и насърчаване на морално възраждане".

vesti.bg

 


Сходни връзки

Европарламентът: Отворете тайните архиви | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди