изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:54 EEST
Откраднаха Рибния буквар    
Новини
Мегаскандал разтресе възрожденски Котел. От местния историческия музей е изчезнал оригиналът на Рибния буквар, написан от котленеца д-р Петър Берон, съобщи “Стандарт“. Вместо това бандити оставили менте.


“Да, така е. Оригиналът на Рибния буквар бе подменен с копие“, заяви директорът на полицията в Сливен комисар Чавдар Божурски, цитиран от вестника, на който се позова БЛИЦ. Той допълни, че заради скандалния факт е образувано досъдебно производство за кражба и за унищожаване на паметник на културата. Извършени са и претърсвания в домове на частни лица, каза още Чавдар Божурски. Полицай №1 в Сливенско обаче отказа да съобщи чии домове са претърсвани и дали това е ставало само в Котел или и в други градове.
Оригиналният Рибен буквар имал обозначения върху титулната страница. Тези маркери липсвали върху книгата, която в момента е поставена във витрина в Котленския исторически музей. “Работим по случая активно“, каза комисар Божурски. Той призна, че оригиналът все още не е намерен.
Междувременно стана ясно, че специалисти в столицата направили експертизи и доказали, че оригиналът на Рибния буквар го няма в музея.
Книгата на д-р Петър Берон може да се счита за безценна, твърдят специалистите. Ако букварът бъде продаден на ценители в чужбина, неговият собственик може да вземе милиони, категорични са историци.
Иманярската мафия у нас стои зад кражбата на Рибния буквар от историческия музей в Котел. Това смятат и в полицията.
Според директора на Историческия музей в Котел Пламен Мерджанов полицията работи по две версии. Едната е изчезването на буквара да е станало, преди той да стане шеф на музея през декември м.г. Мерджанов отказа да съобщи дали неговият дом е бил претърсван от антимафиотите.
До есента на миналата година директор на музея в балканския град е била Светла Радева. За разлика от Мерджанов, който е историк, Радева е специалист по руски език. След като била уволнена от общинското ръководство, Радева заминала за София, където си намерила работа. Заедно с Радева бил уволнен и съпругът й, който работел в природонаучния музей в Котел. Междувременно се разбра, че музеят в Котел е бил оборудван с камери за видеонаблюдение едва през декември м.г. Според източници от полицията, все още не е ясно дали Рибният буквар е изчезнал преди или след това.  dir.bg
 


Сходни връзки

Откраднаха Рибния буквар | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди