изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:16 EEST
В Италия: Поне 1500 ранени, жертвите се множат    
По света
Най-малко хиляда и петстотин души са ранени при земетресението тази нощ в Италия, в което загинаха деветдесет и двама души, съобщи премиерът Силвио Берлускони. Премиерът каза това в Акуила, главния град на областта Абруцо, в който бе епицентърът на земетресението, посочва Франс прес, цитирана от БТА.


Заради земетресението Берлускони отмени посещението си в Русия, обяви извънредно положение и пристигна в района на бедствието.
Броят на загиналите се увеличава постоянно. По-рано италианският министър на вътрешните работи Роберто Марони съобщи за най-малко 50 загинали.
Силното земетресение с магнитуд 6,2 по скалата на Рихтер разтърси централна Италия рано сутринта в понеделник. Поради голямата си дълбочина - 28 км, земният трус е бил усетен на голяма площ - от Акуила до Триест, включително в италианската столица Рим. Стотици души очакват медицинска помощ в болниците на Акуила. Повече от 50 000 души останаха без покрив.
Земетресението е нанесло големи щети на няколко стари църкви и други исторически паметници, обяви министерството на културата, цитирано от Ройтерс. Най-малко четири църкви в романски и ренесансов стил и замък от 16-и век са частично разрушени от труса в Акуила. Част от главния кораб на Базиликата на Санта Мария ди Колемаджо, една от най-известните църкви в района, се е срутила. В базиликата, с фасада в розово и бяло, съчетаваща романския с готическия архитектурен стил, е бил ръкоположен папа Селестин Пети през 1924. Всяка базилика привлича хиляди поклонници.
Камбанарията на Базиликата на Сан Бернардино в северната част на града също е порутена. Баните на Каракала - римските обществени бани, построени между 212 и 216 г. след Христа, които са популярна туристическа забележителност, също са повредени.
Планинският град Акуила е преживял много мощни земетресения, а при труса от 1703 г. е бил сравнен със земята. dir.bg
 


Сходни връзки

В Италия: Поне 1500 ранени, жертвите се множат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди