изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:53 EEST
Чакат условията на пиратите, отвлекли наши моряци    
Заложници
24-те моряци, сред които 16 българи, на борда на отвлечения от сомалийски пирати британски товарен кораб, са невредими, съобщава вестник „Таймс”, цитиран от Дарик радио. До момента похитителите не са се обадили какви са исканията им, а българското Министерство на външните работи създаде кризисен щаб под ръководството на Милен Керемедчиев, обясни говорителят на МВнР Драговест Горанов, цитиран от БТА.


По думите му е установено къде се намира корабът, следи се и се очаква похитителите да поставят своите условия. Горанов добави, че на кораба е имало също още двама руски, трима украински и четирима филипински моряци.
От министерството, чрез Постоянното представителство на България в ЕС, са се свързали с искане за съдействие с представители на Военния секретариат на ЕС и с Щаба на военноморската мисия на ЕС "Аталанта", която работи против пиратството в района. Потърсена е и подкрепа от ситуационния център на НАТО, посочи Горанов. За координация на действията сме се свързали и с министерствата на външните работи на Украйна и на Русия, които също имат свои моряци на борда на похитения кораб, допълни говорителят на МВнР.
Пиратите превзеха 32 000-тонния кораб, който плава под панамски флаг, на 6 април сутринта в Аденския залив. Това е петият съд, отвлечен през последните два дни близо до сомалийския бряг. Френски, британски, тайвански, йеменски и германски са похитените кораби.
Пиратите се появиха през 90-те години на ХХ в. Много от тях са били рибари, които са изгубили поминъка си заради чуждестранните траулери, които властваха в сомалийски води. Без силно правителство, брегова охрана или флота, която да ги защитава, те се превърнаха в пирати, за да защитават акваторията на страната си и да печелят от откупи, отбелязва "Таймс".
Смята се, че само през 2008 г. сомалийските пирати са спечелили 30 млн. долара от откупи, което са много пари в страна, унищожена от суша, войни и бедност. dir.bg
 


Сходни връзки

Чакат условията на пиратите, отвлекли наши моряци | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди