изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:17 EEST
* ВНУКЪТ НА ГЕНЕРАЛ СТЕФАН ТОШЕВ:    
ОбществоТази година се навършват 150 г. от рождението на легендарния пълководец. Семейството му пази неговите записки с оценка на исторически факти и събития

 

"Дядо ми е голям българин, изключителен патриот. Той винаги е бил пример за мен, много е обичал родината си" - това сподели с вълнение д-р Стефан Тошев, внук на легендарния генерал Стефан Тошев. Вчера медикът, който от 49 години живее в Германия, бе гост на община Генерал Тошево. Заедно с него бе писателят и изследовател Тодор Костадинов.
Стефан Тошев сподели, че не помни дядо си, но в съзнанието си има ярки картини за неговата личност, благодарение на разказите на своя баща Тодор Тошев и леля си Анастасия - любимата дъщеря на генерала. Семейството притежава записките на генерала, които той не е успял да завърши преди смъртта си. В повече от 200 страници той прави оценка на исторически факти и събития, като от думите му лъха силен патриотизъм. Вероятно тези записки ще бъдат дарени на музея в Г. Тошево. Семейството пази и някои ордени на генерал Тошев. Голяма част от неговите лични вещи, документи, ордени, саби обаче са иззети от Държавна сигурност преди около 60 години. Тогава е арестуван синът на генерала Тодор Тошев и заради политически си убеждения пет години е лежал в затвора в Белене. Водени са редица разговори, включително и с академик Георги Марков, и ще бъдат направени нужните постъпки, за да бъдат изискани всички документи и ценни реликви.
Любопитен е фактът, че прабабата на д-р Тошев - Анастасия /майка на генерала/, е посрещнала генерал Гурко при Стара Загора на руски език. Самият цар Борис пък е присъствал на погребението на генерал Стефан Тошев през 1924 г. и безкрайно го е уважавал.
Всъщност родствениците на генерал Стефан Тошев също наследили от родолюбието на легендарния пълководец. Неговият син Тодор Тошев така и никога не станал немски поданик. Близките му си пазят българските паспорти и в Германия всички знаят, че са българи. Д-р  Стефан Тошев има четири деца - Андрей, Каролин, Марк-Филип и Максимилиан. Две от тях сега започват да изучават български език.
Генерал Стефан Тошев е бил изключително взискателен към себе си пълководец. През декември т.г. ще се навършат 150 години от неговото рождение. По този повод ще бъде съставена програма и общината ще почете отново своя патрон. "Община Генерал Тошево държи на своята история и култура и това я прави автентична и истинска" - сподели кметът Димитър Михайлов.
Вчера д-р Стефан Тошев имаше среща с обществеността - историци, преподаватели, учители, краеведи и т.н. Официален гост бе и добричкият писател Георги Казанджиев, автор на книгата "Генерала от пехотата Стефан Тошев - епопея на един живот". Преди това внукът на генерал Тошев се срещна с кмета на общината Димитър Михайлов. Той разговаря и с представители на Многопрофилната болница за активно лечение "Бялата лястовица". В програмата на д-р Тошев бяха предвидени и безплатни прегледи на нуждаещи се пациенти. Той имаше възможността също да се разходи из града, който носи името на неговия дядо и да разгледа местните забележителности и музея. Днес Стефан Тошев ще посети Военното гробище в Добрич.
***
Генерал Стефан Тошев е роден в град Ески Заара на 18 декември 1859 г. Син е на възрожденската учителка Анастасия Тошева. Участва като доброволец в Българското опълчение, по време на Руско-турската война, а така също в  Сръбско-българската, Балканската и Междусъюзническа войни. По време на Първата световна война Стефан Тошев ръководи Трета армия, която през 1916 година води успешни боеве на Добруджанския фронт.
Носител е на ордени "За храброст", "Св. Александър", "За военна заслуга","За бойни заслуги" и др. Автор е на редица публикации.

 


Сходни връзки

* ВНУКЪТ НА ГЕНЕРАЛ СТЕФАН ТОШЕВ: | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди