изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 17:19 EEST
Следят ни чрез Интернет? Как така, бре, джанъм?    
Интервюта Бого (Богомил Шопов) е професионалист, който работи в сферата на интернет. Има опит в създаване на продукти, в новите тенденции на световната мрежа, в създаване и управление на общества, в новите медии - блогове, корпоративни блогове, видео и аудио съдържание. Защитава принципите на отворения код и свободния софтуер, както и цифровите права на потребителите в интернет.

В интервю пред Тася Тасова за Емигрант БГ той разкрива, че предизвикателството, което е приел тази година, е участие в изборите за ЕП с идеята да се бори за цифрови права, за граждански права, свобода на словото и за природата на България.
Личният блог на Бого е www.bogomil.info

България по презумпция е демократична страна. Днес имаме ли свобода на словото или тя е ефимерно понятие? 
Аз лично смятам, че демокрация в България няма и трябва да извървим много път, докато имаме добро ниво на този начин на управление на държавата си. Свобода на словото по-скоро няма, което е и мое лични мнение, и мнение на “Репортери без граници”.

Какво представлява ЗЕС? 
Законът за електронните съобщения регулира в голяма степен телеком индустрията и Интернет в това число. Към момента в него се въвежда една евро-директива за задържане на данни от комуникациите по Интернет и през телекомуникационни канали, като мобилните телефони, например с идеята за борба с тероризма.

Кои партии или лобита в България желаят този закон да се прояви в пълната си строгост?
Към началния момент всички партии бяха благосклонни към този закон и към свързаните с него наредби. Едва когато започнахме да обясняваме какво всъщност ще се случи, когато (ако) определени част от него влязат в сила, се появи известна опозиция, която сега е доста силна, но така или иначе БСП и ДПС, искат да има безконтролно събиране на данни и употреба без намеса на арбитражен орган като съд или прокурор.

Контролирането на интернет пространството световен феномен ли е? И как хората трябва да се борят за правата си? Зная, че вие сте кандидат за евро-депутат, какво е вашето послание към българските граждани в родината и чужбина?
 Интернет е и трябва да остане неутрална мрежа. Неутралитетът на мрежата се изразява в две думи - без дискриминация. Неутралността предотвратява доставчиците на Интернет от блокиране, намаляване или увеличаване на скоростта на достъпа до уеб съдържание в зависимост от източника, собствеността или местонахождението.
Неутралността е причината, която Интернет е иновация, демократично участие на всички нива и свобода на словото. Тя защитава правото на потребителя да използва каквото иска оборyдване, съдържание, приложения или услуги на не-дискриминационен принцип, без намеса от доставчика на Интернет.
Работата на мрежата е да премества данните, не да избира кои данни да са с по-голям приоритет или да прави други действия с данните.
Следенето на трафика, ограничаването или законовото лишаване от Интернет трябва да бъде спряно. Ограничаването на правото на информация, на свободата на словото и на възможността за обучение са права на гражданите и Интернет е мястото, където те най-много важат и това са част от техните ЦИФРОВИ права, на които всеки трябва да държи.
Ето, с такава цел аз искам да се боря за евро-парламента, за да защитавам именно тези права на всеки един от нас.

Кои сегашни евродепутати ви подадоха ръка и кои заеха друга позиция? Нека хората бъдат информирани, за да могат сами да си вадят изводи. 
Ако говорим за нашите представители в ЕП, най-добре работим с повечето от тях, но може би най-добре с Душана Здравкова, Николай Младенов, Петя Ставрева и Биляна Раева и не можем да работим никак добре с представителите на БСП, които обаче държат на общоевропейската позиция на социалистите против следенето на Интернет, до известна степен.

Тук в Австралия, например, подобен проектозакон със списък на забранени сайтове се представя под формата на борба срещу педофилията. Истината е, че един път одобрен законът, този списък би богъл да се разширява. Подобна ли е и ситуацията в Европа? 
Борбата с този проблем е много сериозна и много трябва да се държи на нея. Решението, обаче не е във филтрирането на държавно ниво на определени сайтове в Интернет, а контрола, трябва да бъде от страна на родителя или училището – мястото където се използва Интернет. Такива начини в момента се обсъждат в ЕП и скоро ще има решение, което едновременно спазва неутралността на мрежата, за което говорих по-горе, и може да предпази децата от вредно за тях съдържание в Интернет.

Какво представляваше кампанията "Свобода, а не страх 2008"? Какво се случи?
Тази кампания беше световна и беще против следенето въобще от страна на правителства и на бизнеса. Манията за шпиониране нараства. Правителствата и големите фирми регистрират, наблюдават и контролират действията ни все по-задълбочено. Без значение какво правим, на кого се обаждаме, къде ходим, с кого сме приятели, какви са интересите ни, в кои групи участваме – „Големият брат” правителството и „малките братя” от бизнеса знаят всичко това с все повече подробности.
Произтичащата липса на поверителност излагат на риск свободата на изповедание, свободата на словото, както и работата на лекари, помощни центрове, адвокати и журналисти.
Използването на методи за масово наблюдение, сътрудничеството без граници между военни, разузнавателни агенции и полицейски служби води до една „Крепост” в Европа и други страни, насочена срещу бежанци и различно изглеждащи хора, но същевременно отразяваща се например на политически активисти, бедните и непривилегировани, и дори спортните запалянковци.
Хората, които постоянно се чувстват наблюдавани, не могат да се борят свободно и храбро за правата си и за едно справедливо общество. Ето защо масовото наблюдение заплашва същостта на демократичните и отворени общества.
Тази година ще има отново кампания и ще може всеки, който желае, да стане част от нея.

Сайтът www.svobodata.org още ли е валиден?
Да, към момента там се публикуват новини, свързани с цифровите права, а скоро ще има информация и за новата световна камппания “Свобода, а не страх 2009”

Българинът в чужбина го боли за България. Как могат българи, живеещи на четирите края на света да подкрепят както Вас, така и каузата, за която се борите? Тоест, как тези българи могат да се почувстват значими за България?
В интерес на истината, доста от хората, с които комуникираме, са именно извън страната, защото те най-ясно осъзнават проблема за липсата на свобода в собствената си държава и с липсата на ясна визия за развитие. Всеки който желае да ни помогне, може да започне от страницата на “Електронан граница” - http://efb.bg и разбира се да погледне сайта на “Зелените” (http://bulgariangreens.org), от чието име се явявам на изборите за ЕП, за да види, че всъщност всички, които сме се събрали там, искаме да променим България, колкото и банално да звучи това. Освен за чистота на Интернет, се борим за смяна на модела на управление, за чиста природа и за чист дух- единственото, което може да направи страната ни мястото, в което искаме да живеем. Разбира се, трябва и много труд. /БЛИЦ

Големият интернет-брат започва да наблюдава

 


Сходни връзки

Следят ни чрез Интернет? Как така, бре, джанъм? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди