изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:36 EEST
Ромите отбелязват своя международен ден    
ПразнициРомите празнуват днес своя международен ден, обявен през 1992 г. от ООН и Европейския съюз по предложение на международната им организация "Романо юнион", предаде Франс прес. По този повод в редица европейски страни се организират множество прояви и конференции. Целта им е да привлекат вниманието върху проблемите на този народ без държава, който често е подложен на дискриминация и който със своите 10 милиона души представлява най-голямото малцинство в Европа.

 

Ромите в Европа са 2 милиона в Румъния, 800 000 в България и 800 000 в Испания. Във Франция като роми при преброяването са се обявили 400 000 души. В Италия се предполага, че живеят 140 000 представители на ромската общност.

В миналото ромите са били номадски народ, чиито предци са напуснали северозападната част на Индия в началото на 11 век. След това те са били пленявани и продавани като роби в Мала Азия, преди да се разпръснат из Европа и останалата част на света. Ромите имат поне 1000 години история и общ език, който произхожда от санскрита.

Днес ромите все още са смятани за нежелани в Европа и често пъти са принудени да живеят в примитивни гета или са системно експулсирани, отбелязва Франс прес. Ромите се борят за признаване и на техния забравен от света геноцид - Самударипен, извършен срещу тях през Втората световна война. Тогава са избити между 250 000 и 500 000 цигани, смятани от нацистите за представители на нисша раса. 20 000 от тях са загинали в нацисткия концлагер "Аушвиц-Биркенау" (Освиенцим-Бжежинка). Във Франция по времето на режима от Виши стотици цигани са били затворени в лагери, като този в Салие, близо до град Арл, в южната част на страната, припомня Франс прес. БТА

actualno.com

 


Сходни връзки

Ромите отбелязват своя международен ден | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди