изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 11:57 EEST
КШИЩОФ ЗАНУСИ ИДВА НА ФЕСТИВАЛА В БАЛЧИК    
НовиниРежисьорът на 78 филма проф. Кшищоф Зануси пристига в Балчик за 7-ото издание на Международния фестивал за късометражно кино "В Двореца", 20 -27 юни. Световноизвестният полски филмов и театрален режисьор ще проведе 72-часов майсторски клаc

Към момента, повече от месец преди крайния срок, са получени над 2000 филма от цял свят, с което седмото издание обещава да бъде най-силното в досегашната история на фестивала, като продължи да предлага уникална селекция от филми от всички филмови школи, съобщиха от община Балчик.
Световноизвестният режисьор, сценарист и продуцент проф. Кшищоф Зануси идва в България по случай поредното, седмо издание на Международния фестивал за късометражно кино "В Двореца". Носителят на 31 филмови награди проф. Кшищоф Зануси ще проведе 72-часов майсторски клас само с най-талантливите млади професионалисти, които, преди да бъдат допуснати до майсторския клас, ще трябва да участват в конкурс. Освен майсторския клас, проф. Кшищоф Зануси ще изнесе и отворена лекция за всички гости на фестивала. Визитата на полския режисьор и сценарист е част от образователната програма "Филмър Фордж" на "В Двореца", която се състои от разнообразни модули като майсторски класове, уъркшопи, семинари и синьо училище за студенти. В нея ще се включат и вече обявените гости на фестивала Пиер Бисмут и Санди Либърсън.
Кшищоф Зануси е роден на 17 юни 1939 г. във Варшава, Полша. Учи физика във Варшавския университет, а после философия в Университета в Краков. През 1960 г. се присъединява към факултета по режисура във филмовото училище в Лодз. Дипломната му работа - филмът "Смъртта на един провинциалист" (1966), печели 4 международни награди: "Сребърен лъв" на Международния филмов фестивал във Венеция, "Златен дукат" в Манхайм, Golden Aurelia във Валядолид и награда за най-добър чуждоезичен филм на фестивала за студентски филми в Москва. Почти всяка от следващите му ленти следва успеха на дебютния му филм: "Структурата на кристала" (Сребърен Кондор за сценарий и награда за режисьорски дебют, 1969), "Просветление" ("Златен леопард" в Локарно, 1973), "Тримесечен отчет на чувствата" (1975), "Защитни цветове" (1976), "Спирала" (награда в Кан, 1978), "Постоянна величина" (награда на журито в Кан, 1980), "Година на спокойното слънце" ("Златен лъв" във Венеция, 1984) и др.
От 1974 до 1981 г. проф. Кшищоф Зануси е вице-председател на Полската филмова асоциация. През 1979 г. става главен мениджър на "TOR" Film Unit (сега "TOR" Film Studio) и продуцира едни от най-големите класики на европейското кино, между които филмите на своя близък приятел - Кшищоф Кешловски (през 1993-94 г. копродуцира неговата трилогия "Три цвята: Синьо, Бяло, Червено"). През 1990 г. проф. Кшищоф Зануси е избран за Председател на Европейската федерация на реализаторите на аудиовизуални продукти /ФЕРА/. Консултант е на Комисията по култура на Ватикана. Бил е вице-премиер на Програмния съвет на Полската телевизия, а също така и Президент на дружеството "Евровизиони". През 1997 г. е избран за член на Папската академия за изкуство и литература във Ватикана. Проф. Кшищоф Зануси е член на Европейската филмова академия, която присъжда ежегодните филмови награди "Феликс".
Проф. Кшищоф Зануси е доктор хонорис кауза на Института по кинематография в Москва, на Националния университет за драма и кинематография в Букурещ, Европейския хуманитарен университет в Минск, Университета за филмово изкуство в Санкт Петербург, Католическия университет в Люблин, а от 2002 г. е удостоен с титлата доктор хонорис кауза и на Нов български университет.
Седмият Фестивал за късометражно кино "В Двореца" в Балчик се организира от Фондация Формат СФФ, с любезната подкрепата на Държавен културен институт - Културен център ДВОРЕЦА, Община Балчик, Национален филмов център и Министерство на културата.
"В Двореца" е международен фестивал за професионални късометражни филми с дължина до 45 минути, които не са показвани досега в България. Това е първият фестивал за късометражно кино в България, финансиран от Програма МЕДИА на Европейския съюз.
Тази година състезателните програми са шест: основна международна програма с категории за игрален, документален и анимационен филм; телевизионна програма с категории за игрален, документален и анимационен филм; рекламно видео и рекламен филм, музикален видеоклип; студентски филми с категории за игрален, документален и анимационен филм; програма "In Between" за хибридни форми и формати.
Другата водеща дейност е образователната програма "Филмър Фордж", която се състои от разнообразни модули като майсторски класове, лекции, уъркшопи и семинари и синьо училище за студенти.
Професионалните срещи на индустрията спомагат за установяване на контакти и комуникация между различни професионалисти и стават база за бъдещи сътрудничества.
Крайният срок за приемане на чуждестранни филми е 15 април, а за български - 15 май. Към момента са получени повече от 2000 филма от цял свят, като прогнозите са, че тази цифра ще се удвои до края на срока (за сравнение,  миналогодишният брой е 1600 филма от 72 държави).
 


Сходни връзки

КШИЩОФ ЗАНУСИ ИДВА НА ФЕСТИВАЛА В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди