изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:20 EEST
Вдигат изборната бариера за коалиции    
Парламент
Временната парламентарна комисия за изборното законодателство гласува за вдигане на изборната бариера за коалиции на 8%. В разпределението на мандатите на национално ниво и в многомандатните избирателни райони да участват коалиции, получили не по малко от 8% от действителните гласове, а когато коалицията е съставена от повече от 2 партии, за всяка партия над тази бройка да се добавя по 1% над 8, реши временната комисия по изборното законодателство със 7 гласа "за", 3 "против" и един "въздържал се", предаде БТА.


В момента бариерата за влизане в парламента на коалиции е 4%, каквато е и бариерата за партии.
Предложението за вдигане на бариерата за коалиции е на независимите депутати Яне Янев, Димитър Абаджиев, Георги Пинчев и Иван Колчаков. То получи подкрепата на депутати от Коалиция за България и ДПС. Против гласуваха представителите на ДСБ, СДС и движение "Напред", а Петя Гегова от БНД се въздържа. Депутатите от НДСВ не участваха в гласуването.
Марина Дикова заяви, че НДСВ няма да изрази позицията си по въпроса сега, а ще го направи по време на дебатите в пленарна зала. Ние смятаме, че в парламента трябва да има представителство на повече социални групи, но е вярно и това, че някои партии се обединяват само за да преминат 4-процентната бариера, коментира тя.
Според Лютви Местан от ДПС основната функция на този праг от 8% е да бъде филтър на политическата система. Той поясни, че без тази промяна примерно от ДПС и НДСВ биха били поставени в ситуация на нелоялна конкуренция, поемайки отговорността всяка партия поотделно да е необходимо да надскочи 4-процентната бариера, наравно с коалиции, чиято бариера ще е същата. Той добави, че в ДПС още няма оформена ясна позиция по въпроса, но ще я оформят на основата на това, което са чули при днешното обсъждане.
Ваньо Шарков от СДС се противопостави на твърдението, че вдигането на бариерата прави политическата система по-стабилна. Вярно е, че предизборно се сформират безпринципни коалиции, но не си спомням такава да е преминавала 4-процентната бариера и да е влизала в парламента, отбеляза той.
Елиана Масева от ДСБ каза, че с това предложение в последния момент се цели или да се уреждат политически сметки, или да се вкарат само 3-4 партии в следващия парламент. Тя подчерта, че коалиция СДС-ДСБ няма притеснение, че няма да премине 8-процентната бариера за влизане в Народното събрание.
Според Николай Кънчев от движение "Напред" вдигането на бариерата за коалиции ще принуди част от партиите да се явят с отделна регистрация.
Димитър Абажиев, който е един от вносителите на одобреното предложение, даде за пример редица европейски страни, в които високата бариера за влизане в парламента на коалиции е практика и дори в някои страни достига 20 процента.
Миналата седмица президентът Георги Първанов призова депутатите да не вдигат изборната бариера за коалиции.
Временната комисия за промени в изборното законодателство одобри и съкращаването на предизборната кампания за 41-во Народно събрание от 4 на 3 седмици. Подкрепено беше и отпадането на деня за размисъл. Комисията подкрепи предложението депозитът за участие в изборите за партии да бъде 50 000 лева, за коалиции - 100 000 лева, а за инициативни комитети - 15 000 лева. Одобрен беше текстът в закона, който регламентира, че всички агитационни материали трябва да съдържат информацията, че купуването и продаването на гласове е престъпление.  dir.bg
 


Сходни връзки

Вдигат изборната бариера за коалиции | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди