изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:18 EEST
Пирова победа на комунистите в Молдова    
По света
Партията на комунистите на Молдова (ПКМ) не е спечелила необходимото парламентарно мнозинство, за да може да избере сама нов президент на страна, предаде Франс прес, цитирайки окончателните резултати от парламентарните избори в Молдова, произведени в неделя.


Резултатите бяха оповестени в сряда от Централната избирателна комисия, предаде БТА. Комунистите са спечелили 49,48% от гласовете, тоест 60 места в 101-местния молдовски парламент. Това сочат данните от преброените 100% от подадените на вота в неделя бюлетини. Новината съобщи Юрий Чокан, секретарят на молдовската ЦИК.
Предварителни резултати от вота показваха, че комунистите печелят 49,9% от гласовете, тоест 61 места или мнозинство от три пети в парламента, което щеше да им позволи да изберат приемник на единствения комунистически президент в Европа, молдовския държавен глава Владимир Воронин. Воронин няма право на трети президентски мандат, припомня агенцията.
Окончателните данни от вота в неделя показват също, че след комунистите най-много проценти е спечелила Либералната партия. Тя има 13,14 процента от гласовете на избирателите. Следват я Либералнодемократическата партия с 12,43% от гласовете на избирателите и Съюзът "Наша Молдова" с 9,77% от гласовете на избирателите. Либералите и либералдемократите получават съответно по 15 места в парламента, а "Наша Молдова" - 11 места, сочат данните оповестени от ЦИК.
От три дни Молдова е обхваната от протести, чрез които главно младежи, начело на които стоеше опозицията, обявиха оповестените предварителни резултати от изборите за подправени.
Във вторник протестите преминаха в размирици в столицата Кишинев. По този повод молдовската прокуратура започна разследване за опит за държавен преврат и за узурпиране на властта, предаде Франс прес, цитирайки Валерий Гурбуля, молдовския главен прокурор. В хода на разследването прокуратурата трябва да установи кои са хората, отговорни за тези престъпления, които по закон в Молдова се наказват със затвор до 25 години, уточни Гурбуля.
По-рано през деня Молдова обвини Румъния, че подклажда протестите в страната. Румънският посланик в Кишинев Филип Теодореску и негов съветник дори бяха обявени за персона нон грата в Молдова.
Европейският съюз поиска от Молдова да намери решение на кризата, възникнала в резултат на антикомунистическите протести, чрез "мирен диалог" и "придържане към правовата държава", предаде АФП. "Председателството на ЕС призовава всички страни да покажат твърд ангажимент към европейските ценности и принципи", се казва още в комюникето, което настоява за "спазване на свободата на пресата и на изразяването".
Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер също изрази загриженост от създалата се обстановка в Молдова и призова за мирно разрешаване на кризата там. Призовавам да бъде намерено мирно разрешение на кризата и отправям призив към всички страни да се въздържат от насилие и провокации, се отбелязва в декларация на Схефер. dir.bg
 


Сходни връзки

Пирова победа на комунистите в Молдова | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди