изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 15:48 EEST
НОВО ВЪРТЕЛИВО ДВИЖЕНИЕ НА БСП-ДПС ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ    
ПолитикаСофия. Временната комисия за промени в изборното законодателство одобри окончателно промените в закона за избор на депутати в Народното събрание. Според промените - независим кандидат за народен представител може да се регистрира само в един едномандатен избирателен район, когато кандидатурата му е подкрепена от не по-малко от 10 хил. избиратели с постоянен адрес на територията на района. Подписките се представят в РИК не по-късно от 21 дни преди изборния ден.


За финансирането на изборите всяка от регистрираните в ЦИК партии и коалиции открива специална банкова сметка, която в петдневен срок от откриването регистрират в Сметната палата и представят удостоверение за регистрация в ЦИК най-късно 40 дни преди изборния ден.
Бюлетината за изборите за мажоритарни кандидати съдържа номера на избирателния район, квадратче за отразяване волята на избирателя, в която е изписан поредният номер на партията или коалицията. Поредните номера на партиите и коалициите се определят чрез жребий от ЦИК не по-късно от 23 дни преди изборния ден.
Пред изборното помещение се поставят образци на бюлетините за гласуване и пълните кандидатски листи на партиите и коалициите в съответния многомандатен избирателен район. Избирателят се допуска до гласуване след вписване в избирателния списък на ЕГН и на вида и номера на документа му за самоличност.
Избирателите ще гласуват с две бюлетини на изборите за депутати в Народното събрание. Това предвиждат одобрените промени в изборното законодателство от временната комисия за промени към парламента. Решението е свързано с приемането на смесена избирателна система с 31 мажоритарно избрани кандидати. Гласоподавателят ще получи бюлетина за кандидатски листи и бюлетина за мажоритарен кандидат.
Броят на отпечатаните бюлетини е равен на броя на избирателите според избирателните списъци, увеличен с 10%.
Отпадна предложението за премахване на тъмната стаичка за гласуване.
Временната комисия за промени в изборното законодателство одобри предложението на депутата Светослав Спасов за въвеждането на електронно гласуване на предстоящите парламентарни избори. Според това предложение - всеки избирател може да гласува и по електронен път чрез автоматизирани системи, оборудвани с визуализиращ екран, четящо устройство за магнитните карти и оптичен показалец за гласуване, поставени в кабините за гласуване. Всеки избирател получава магнитна карта от председателя на секционната комисия, а в избирателния списък се отбелязва, че избирателят е гласувал по електронен път.
Според депутата, ако това предложение бъде одобрено, до деня на изборите такава система може да бъде въведена. Той е получил уверение от посолството на САЩ, че те биха могли да предоставят своята апаратура за подобен начин на гласуване.
Резултатите от този вот ще се отчитат от Районните избирателни комисии.
Временната комисия за промените в изборното законодателство прегласува вчерашните си решения на извънредно заседание днес. Депутатите приеха предложението на Ангел Найденов за избиране на 31 народни представители по мажоритарната система в едномандатни избирателни райони и двеста и девет народни представители, които се избират по пропорционална система с кандидатски листи на политически партии или коалиции , регистрирани в многомандатни избирателни райони.
Прието бе и предложението на депутатите Димитър Абаджиев, Яне Янев, Иван Колчаков и Георги Пинчев за осемпроцентната избирателна бариера за коалиции.
Депутатите от ДСБ и НДСВ напуснаха заседанието на временната комисия за промените в изборното законодателство. Причината за това беше тяхното несъгласие за процедурата по прегласуване на вчерашното решение на комисията за отпадане на мажоритарния елемент в избирателната система. Според Пламен Моллов така се нарушават правилата и практиката в работата на парламента. Според депутатите не е имало основание в мотивите за прегласуване.
Промените в изборното законодателство за представители в националния парламент се гласуваха от представители на БСП, ДПС и независими депутати.
Юлиан ХРИСТОВ

Агенция "Фокус"

ХАОСЪТ ПРОДЪЛЖАВА: Ангел Найденов прекрати заседанието на Комисията за изборното законодателство поради липса на кворум

Заглавието е на ndtnews.hopto.org

 


Сходни връзки

НОВО ВЪРТЕЛИВО ДВИЖЕНИЕ НА БСП-ДПС ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди