изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:29 EEST
”Заметени” земи    
ЗемеделиеНазрява нов скандал в аграрния сектор. Явно във ведомството на министър Валери Цветанов не могат без адреналин, когато стане дума за европейските субсидии. Този път екшънът е за широко рекламираните единни плащания за декларирана площ обработваема земя. Те бяха най-сигурните, а през 2008 г. - макар и в края, регистрираните в системата на Разплащателната агенция земеделски производители получиха за първи път според регламентите на ЕС по 14 лв. за декар за финансовата 2007 г.

 Тази година обаче най-сигурните евросубсидии за земеделие в България може да бъдат изгубени. Производители алармираха, че държавните чиновници в Министерството на земеделието и храните забавят тазгодишната кампания за подаване на исканията за субсидиране по линия на директните плащания на площ заради липса на нормативна уредба. По закон фермерите трябва да подават в регионалните служби на ведомството декларациите за земята, която обработват, от 1 март до 15 май. Времето вече е преполовено, а от аграрното министерство не обясняват защо се бави ведомствената Наредба 5, която регламентира новите изисквания. Фатално се скъсява срокът, в който стопаните трябва да очертаят парцелите и да депозират декларациите си.
Крайната възможна дата за подаване на заявленията е 9 юни, но от 15 май нататък се налага глоба от 1% за всеки ден закъснение. От министерството обясниха, че новите процедури се въвеждат заради големия брой наддекларирани площи през миналата година, заради които страната ще плати сериозни глоби. Според Светослав Симеонов, шеф на дирекция "Наблюдение и контрол на Разплащателната агенция" в агроминистерството, санкциите може да бъдат 10% върху цялата субсидия от 460 млн. лв. за директни плащания през първата година от членството, или надвзетите суми да бъдат приспаднати от плащанията за 2008 г., които в момента се получават от стопаните. Но се чуха и песимистични прогнози, според които санкцията може да достигне 25, 50, дори и 100%. Което означава, че въпросните 460 млн. лв. трябва да бъдат взети от бюджета и върнати обратно в Брюксел.
Колкото и старателно да пазеше в тайна абсолютно негативния доклад на Европейската сметна палата, министър Валери Цветанов все пак призна, че одиторите от Брюксел са недоволни от българската администрация, която контролира преките плащания за обработваема земя. През миналата година европейски експерти на два пъти правиха одити на плащанията за фермерите за стопанисване на земеделски земи. В резултат са открити груби грешки на администрацията, позволяващи хитри измами с европари. Сега около 3 хил. фермери от общо 83 хил. няма да получат пари по схемата за единно плащане на площ заради неточно декларирани имоти, а българските данъкоплатци ще трябва да извадят от джоба си минимум 4 млн. лв., платени за лъжливо декларирани ливади и пасища през стопанската 2007-2008 година.
Схемата на измамниците е проста - първо декларират ливади и пасища в офисите на Разплащателната агенция, но после анулират заявленията си в земеделската служба, без да го направят в агенцията. Заради лоша координация между чиновниците от Разплащателната агенция и регионалните служби по земеделие и гори към агроминистерството промяната не се отразява и така измамникът получава субсидии, без да е работил земята или дори да има право на това. Въпросната Наредба 5, подготвена от експерти на министерството, била отхвърлена от Разплащателната агенция като недопустима, защото фонд „Зеамеделие", който е на подчинение на Ализан Яхова, имал право да държи кодовете на земеделските парцели. В предложения документ се допуска те да се дадат на земеделските служби. Сега ще трябва отново да се променят изискванията и съответните инструкции към тях.
Одиторите от Европейската сметна палата са констатирали драстично разминаване между т.нар. Информационната система за администрация и контрол (ИСАК) на Разплащателната агенция към фонд „Земеделие"и Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП) на Министерството на земеделието и храните. Двете действащи у нас контролни системи имат различни данни, но не са правени проверки на място на земеделските парцели. Това дава прекрасна възможност на измамниците да се развихрят. Още когато са правени ортофотоснимките на територията на страната, е било отчетено голямото разминаване в данните, но това не е огласявано. Сега „мълчанието на чиновника" изигра лоша шега на земеделския министър Валери Цветанов, който под натиска на протестиращите фермери през август м.г. нареди да се плати субсидия за 15 800 парцела, заявени от 2928 земеделски стопани, които не са били проверени от Техническия инспекторат. Тогава са ползвани данни от СИЗП, а после се оказва, че за повече от две трети от площите не е трябвало да се платят субсидии. Прословутите имоти от Код 6 (ливади и пасища) са преместени произволно в друга категория. При проверките на място одиторите са установили много неточности, сред които и затревени площи като стадиони, вписани като обработваеми, за които са получени евросубсидии. Открити са груби нарушения при общинските мери и пасища за които са давани пари на европейските данъкоплатци, без да бъдат поддържани, каквито са изискванията на ЕС.
През лятото на 2008 г. служители от аграрното министерство и фонд „Земеделие" са пренаредили парцелите, които не се подпомагат, и са ги вписали като такива, за които се получават субсидии. Но сега и изрядни стопани, получили пари по Код 6, ще трябва да връщат евросубсидиите, защото не били проверени на място.
Ревизорите от ЕС са останали учудени от различните данни, подавани към Брюксел за използваната земеделска площ в България. Веднъж са обявени 5 190 053 ха, от които са заявени за субсидиране 3 805 638 ха. После площите за подпомагане са се свили с 11% до 3 383 224 ха.
Съвсем друго показват данните на САПИ (Системата за агропазарна информация). „Очакваме тази година равнището на обработваемите земи да бъде същото както през 2008 г. и причината за това са данните за есенната сеитба и тези за пролетниците, т.е. ще се обработват около 28-29 млн. дка орна земя и около 4.5-5 млн. дка мери, ливади и пасища, което изисква по-големи инвестиции", каза заместник-министър Светла Бъчварова, позовавайки се на данните от САПИ. Според нея чрез пазара на земеделски земи се извършва бавен и продължителен процес на комасация. Тя допълни, че чрез покупко-продажби и най-вече чрез развиване на арендните отношения ще се стигне до групиране и уедряване на земята. А където цените на земеделските земи са високи, производителите няма да купуват нови парцели, а ще се насочат към по-ефективна организация на производството. „Такава е тенденцията на пазара и в останалите европейски страни, когато се купува земя за земеделски нужди, а не около големи населени места с цел промяна на предназначението, както се прави най-често сега", макар и несъзнателно открехна част от потайностите на българския алъш-вериш със земи Светла Бъчварова.  dir.bg
 


Сходни връзки

”Заметени” земи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди